Fietsen

30 sept - 1-2 okt: stilteweekend in Tushita meditatiecentrum

Vrijdagavond iets voor 18:30 arriveerde ik in het Tushita meditatiecentrum, net op tijd voor de verwelkoming door directeur Alberto Gamez. Tushita bevindt zich in het hoogste gedeelte van Viladrau en, zoals in de meeste dorpen, wachtte me nog een laatste, heel steile helling om er te geraken.

Dinsdag 27 sept: Bedankt Hubert!

Maandag toen ik zat de wachten aan de receptie van Camping Les Oliviers in Le Boulou had ik kennis gemaakt met Hubert Bonjé en zijn echtgenote uit Oostende. Ik dacht eerst dat zij Duitsers waren en brabbelde wat in mijn minst slechte Duits.

Dinsdag 27 sept: Le Perthus - Figueres (33,2 km - 130 altimeters)

Vanaf de grenspost bij Le Perthus volgde een lange afdaling tot La Jonquera. Daarna stuurde Komoot me over 2 km bergopwaarts naar de Pirinexus fietsroute. Die was die klim meer dan waard, ik fietste zonder autoverkeer door machtige landschappen.

Bij een herdershut stopte ik om iets te eten. Het was er zo rustig en stil, enkel natuurgeluiden en een wijds uitzicht op een vlakte met rotspartijen en de heuvels op de achtergrond. Puur genieten.

Woensdag 28 sept: Dali museum en theater en Sant Pere de Figueres kerk

Voordat ik naar Girona vertrok bezocht ik in Figueres eerst het Teatre-Museu Salvador Dali. Ik dacht dat het nu niet meer superdruk zou zijn, maar Dali is een grote publiekstrekker en het museum werkte nog steeds met tijdsloten. De eerstvolgende toegang was 11:45, een uur en een kwartier wachten. 17€ is ook niet goedkoop, kassa kassa.

Maandag 26 sept: Ontbijt met Silas

Maandagochtend ontbeet ik in de jeugdherberg samen met Silas, een Amerikaan uit Seattle die verliefd is op Occitanië.

Hij reist gemengd met een fiets en de te zware of lange stukken doet hij met trein of bus. Wanneer hij terugkeert naar de US laat hij zijn fiets achter bij een vriend in Marseille tot zijn volgende tocht.

Zondag 25 sept: Citadel, musea en kerken in Perpignan

Zondag had ik een dag uitgetrokken om Perpignan te bezoeken. Ik probeer deze reis tijd uit te trekken om minstens enkele monumenten te bezoeken in de grotere steden die ik passeer. Met de wagen knal je daar doorgaans voorbij, op weg naar je eindbestemming. Deze reis heb ik geen echte eindbestemming, ik modder van dag tot dag maar wat aan.

Vrijdag 23 sept: overnachting bij Arnaud in Sigean

Ik was blij toen ik na 69 km zwoegen bij windkracht 4 tegenwind rond 19:30 bij Warmshowers gastheer Arnaud arriveerde. Ik was eerst iets gaan eten in een Thais restaurant omdat Arnaud nog niet thuis was. Ondertussen was de — al voor eerder voorspelde— regenbui begonnen. De laatste kilometer tot zijn appartement zat ik even in de nattigheid.

Zaterdag 24 sept: piratenfeest in Lapalme

Toen ik zaterdag tijdens mijn rit van Sigean naar Perpignan Lapalme bereikte had ik zin in een koffietje, maar in het dorp was niet veel beweging meer. Een eind verderop passeerde ik een terras dat geopend leek. Ik stopte, maar het bleek om voorbereidingen voor een een privé party te gaan.

26-27 sept: Perpignan - Le Boulou (28,9 km - 240 altimeters) Spaanse grens bij Le Perthus (8km - 300 altimeters)

Maandag: De rit van Perpignan naar Le Boulou was puur ontspanning. Ik had rugwind, de hellingen waren erg mild en de route was mooi.

Vrijdag 23 sept: Atelier Gutenberg in Carcassonne doneert Spaanse flyers

Toen Dominique de Spaanstalige flyer naar Atelier Gutenberg in Carcassonne had verzonden om hem te laten drukken, kregen we van Olivier Bourjade onderstaand antwoord m.b.t. de prijs:

21-22 sept: stadsbezoek Carcassonne

De jeugdherberg ligt midden in de Cité Médiévale, dus mijn eerste dag in Carcassonne bracht ik daar door. Ik kuierde wat door de smalle straatjes met de talrijke toeristenboetiekjes, restaurants en op elke hoek een ijssalon met verleidelijke smaken vers gedraaid ijs. Hoeveel liter ijs hier dagelijks over de toonbank schuift weet ik niet, maar 's middags loopt één op vijf bezoekers met een crème glace in de hand, schat ik.

Dinsdag 20 sept: bezoek aan abdij van Saint-Papoul

De abdij wordt voor het eerst vermeld in een tekst uit 817. Saint Papoul was een martelaar uit de 1ste eeuw die daar vereerd wordt. Volgens de legende werd zijn schedelpan afgehakt. Dit zou 3 km hier vandaan gebeurd zijn. Op die plek werd later een hermitage gebouwd ter herinnering aan zijn marteldood. Op de plek waar hij zelf zijn schedel neerlegde zou een geneeskrachtige bron ontsproten zijn. Te geloven of niet….