Nieuws

VN verontrust over beroepsopleidingsprogramma's in Tibet

De Verenigde Naties uitten hun bezorgdheid over zgn. beroepsopleidingsprogramma's in Tibet en vrezen dat die kunnen leiden tot culturele onderdrukking en vormen van dwangarbeid.

Lees meer in Boeddhistisch Dagblad van 28 april 2023

Miljoen Tibetaanse kinderen ontvoerd en gehersenspoeld

Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn bezorgdheid geuit over het groeiende netwerk van Chinese scholen in Tibet waar culturele dwang zou worden uitgeoefend op kleine kinderen, die met koloniale en communistische middelen worden gehersenspoeld.

Parlementslid Tim Loughton zei: "Het is echt schokkend om te horen wat er gebeurt in de zogenaamde koloniale kostscholen, terwijl meer dan een miljoen kinderen effectief zijn ontvoerd en geïndoctrineerd worden met Chinese propaganda en Chinese taal, in een poging om alle sporen van hun Tibetaanse erfgoed volledig uit te wissen."

Lees het volledig artikel in het Boeddhistisch Dagblad van 31 maart 2013.

Vermoordde China brilliante wetenschapper die opkwam voor Tibetaanse natuur?

Luo Huaibin, een brilliante wetenschapper en lid van de Chinese Communistische Partij,  protesteerde tegen de verwoesting van Tibetaanse wouden en moerassen. In 2020 werd hij op 53 leeftijd dood teruggevonden op zijn kamer in een guesthouse in Lakang, Zuid-Oost Tibet. Zijn familie is nog steeds in het ongewisse over de toedracht van de moord en de moordenaars zijn nog steeds op vrije voeten.

Lees het volledige artikel in het Engels in de Bitter Winter nieuwsbrief van 23 december

Vijftien parlementen willen sancties tegen bedrijven die DNA surveillance apparatuur leveren aan China

De leden van de Interparlementaire Alliantie voor China (IPAC), uiten hun diepe bezorgdheid over het gebruik van massale DNA-verzameling door de regering van de Volksrepubliek China om haar toezicht op minderheden, met name in de Tibetaanse en Oeigoerse regio’s, te versterken,’ aldus twee dozijn parlementsleden in een gezamenlijke brief.

Sinds juni 2016 hebben de Chinese autoriteiten een massaal DNA-verzamelingsprogramma uitgevoerd in de Tibetaanse autonome regio, waarbij tot een derde van de totale bevolking van Tibet werd bereikt, inclusief veel kinderen.

Lees het volledige artikel in het Boeddhistisch Dagblad van 18 december 2022.

Inkstick: China creëert ‘ijzeren gordijn’ tussen Tibetanen binnen en buiten Tibet

China bedreigt en intimideert politieke activisten in het buitenland, ofwel rechtstreeks ofwel via intimidatie van hun familie in Tibet. Veel Tibetanen in ballingschap durven om deze reden niet meer communiceren met hun familie in hun vaderland.

Lees het volledige artikel in het Boeddhistisch Dagblad van 25 november.

Repressie in Tibet 'met de dag beangstigender' onder derde ambstermijn Xi Jinping

Denktank Policy Research Group (POREG) meldt dat de onderdrukking van en wreedheden tegen Tibetanen gehandhaafd blijven nu Xi Jinping verkozen werd voor een derde ambtstermijn. De meest recente wantoestanden, die tot verschillende zelfmoorden hebben geleid, waren het gevolg van het onmenselijke zero-Covid beleid van de CCP.

De Chinese regering schendt al jaren de grondrechten van mensen in Tibet en buit ze uit in hun eigen land, met als recentste voorbeeld de discriminatie van de Tibetanen op het gebied van werkgelegenheid en huisvesting.

Lees het volledige artikel in het Boeddhistisch Dagblad van 10 november 2022.

Tibetaanse monniken worden gedwongen congres Chinese Communistische Partij bij te wonen

Beelden die de Amerikaanse academicus Timothy Grose heeft verzameld en op Twitter tonen hoe monniken gedwongen worden naar een TV verslag van het 20ste CCP congres te kijken en te applaudisseren en met vlaggetjes te zwaaien. Triest en uitzonderlijk beeldmateriaal.

Lees het volledige artikel in het Boeddhistisch Dagblad van 24 oktober 2022

China voert repressie in Tibet nog op in het kader van het nul-Covid beleid

Bovendien beloofde regeringsleider Xi Jinping naar verluidt al tijdens een eerdere reis naar Tibet dat hij  'iedereen die probeert Tibet te destabiliseren, (zou) vermorzelen'.

Lees het volledige artikel in het Boeddhistisch Dagblad van 20 oktober 2022.

China's exploitatie van Tibets natuurlijke rijkdommen heeft enorme impact op klimaatverandering

En dit niet alleen in Tibet, maar in alle Aziatische landen die genieten van de enorme watervoorraden uit het Tibetaans hoogplateau.

Lees het volledige artikel in het Boeddhistich Dagblad van 29 september 2022.

Tibetanen trappen niet in val van door China benoemde Panchen Lama

De door China aangestelde Panchen Lama probeert regelmatig desinformatie over Tibet te verspreiden ten dienste van de Chinese siniseringsagenda. Hij bezocht zelfs het originele Tashi Lhunpo klooster dat de Chinese grotendeels verwoestten, en zei dat "Tibetanen de Chinese Communistische Partij dankbaar moeten zijn".

De Tibetanan weigeren echter keer op keer om deze 'valse' Panchen Lama te erkennen.

Lees het volledige artikel in het Boeddhistisch Dagblad van 22 septemberf 2022