Nieuws

Tienermonnik pleegt zelfmoord na gedwongen verwijdering uit klooster

Kunzang Longyang, een 17-jarige monnik, pleegde half april zelfmoord omdat hij onder dwang naar een overheidsschool gestuurd werd waar hij zijn gewaden niet meer mocht dragen. Jonge Tibetaanse monniken staan onder immense druk omdat min-18 jarigen sinds 2018 uit kloosters in de hele Tibetaanse regio worden verwijderd. Zij hebben het recht niet meer hun boeddhistische religieuze en culturele tradities nog te beoefenen.

Lees het volledige artikel in het Boeddhistisch Dagblad van 10 juni 2024

China schorst leraar die onderwijs Tibetaanse taal stimuleerde

De Chinese autoriteiten namen de onderwijslicentie af van Dhonyoe, een gerespecteerde leraar van de Meruma Central Primary School, waar 500 Tibetaanse leerlingen les volgen.

Eerder werd op de school onderwijs gegeven in de Tibetaanse taal, maar sinds 2018 is het Tibetaans vervangen door het Mandarijn. Zelfs particuliere Tibetaanse scholen in Tibet zelf moesten de deuren sluiten, en informele  taalcursussen zijn ook verboden.

Volgens International Campaign for Tibet is de actieve verwijdering van de Tibetaanse taal uit het onderwijssysteem andermaal een bewijs dat China de Tibetanen volledig probeert te sinificeren.

Lees het volledige artikel in het Boeddhistisch Dagblad van 7 juni 2024.

China dwingt Tibetanen hun dorpen te verlaten

In een uitgebreid rapport van 71 pagina's stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vast dat China 500 Tibetaanse dorpen volledig aan het ontruimen is door middel van gedwongen uitzettingen.

Volgens China verhuizen de Tibetanen vrijwillig, maar Maya Wang, waarnemend directeur China bij Human Rights Watch, zegt dat ‘de massale verhuizingen van Tibetaanse dorpen op het platteland de Tibetaanse cultuur en levenswijze ernstig aantasten.’

Lees meer in Boeddhistisch Dagblad van 27 mei 2024

Bitter Winter artikel over 65 jaar Chinese leugens over Tibet

Bondig overzicht van de leugens die China al 65 jaar lang verspreidt over de onrechtmatige bezetting van Tibet en de onderdrukking van de Tibetaanse bevolking.

Lees meer in Bitter Winter van 24 april 2024 (Engels)

China luistert telefoon-, mailverkeer Dalai Lama, Tibetaanse regering in ballingschap af

Het gespecialiseerde onderzoeksnetwerk Turquoise Roof bracht een gedetailleerd rapport uit dat i-Soon, een privébedrijf dat ondermeer voor de Chinese staatsveiligheid werkt, de telefoons afluistert en het e-mailverkeer onderschept van de Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap. 

Lees het Turquoise Roof report (Engels)

G7 ministers bezorgd over mensenrechtenschendingen in Tibet, Xinjiang

De G7 ministers van buitenlandse zaken riepen ook op tot een vreedzame oplossing van het conflict tussen China en Taiwan en wezen op de “verslechtering van het pluralisme” in Hongkong.

Lees meer in Boeddhistisch Dagblad van 22 april 2024

China bant leraar die gebruik Tibetaanse taal aanmoedigde

Radio Free Asia meldt dat een leraar in de zuidwestelijke provincie Sichuan zijn onderwijslicentie werd afgenomen omdat hij zijn leerlingen aanmoedigde het Tibetaans te blijven gebruiken.

Lees meer op Radio Free Asia website (Engels)

Groene Amsterdammer weekblad: Tibet mag niet meer 'Tibet' genoemd worden

In de Westerse media verschijnt heel weinig over China’s uiterst repressieve en intimiderende Tibet-beleid. Op 31 januari vormde het Nederlandse kwaliteitsweekblad De Groene Amsterdammer hierop een welkome uitzondering. Het publiceerde een artikel over China’s meest recente maatregel om niet alleen de Tibetaanse cultuur, maar nu ook het land zelf volledig van de kaart te vegen. In een artikel getiteld ‘Voor China bestaat Tibet niet meer’ schrijft Jan van der Putten dat Tibet van China voortaan geen ‘Tibet’ meer mag heten.

Xizang is de Chinese benaming voor Tibet, maar op het internationale forum gebruikte China tot nu toe de internationaal bekende naam ‘Tibet’.  Hierin komt nu verandering: ‘Tibet’ bestaat niet meer voor China, voortaan zal het door het leven gaan als Xizang. Waarschijnlijk zal het gebruik van de term ‘Tibet’ strafbaar worden gesteld, zoals dit ook gebeurde met het lesgeven in het Tibetaans en het bezit van een foto van de Dalai Lama.

Het zou kunnen dat het volledige artikel in De Groene via de hieronder toegevoegde link achter een betaalmuur zit. Daarom som ik hier de flagrantste mensenrechtenschendingen op die Van der Putten in zijn artikel vermeldt. Die maatregelen betreffen niet enkel de culturele genocide op de 3,5 miljoen Tibetanen, maar alle 55 officieel erkende etnische minderheden. In totaal gaat dat over 100 miljoen mensen.

  • Overal bewakingscamera’s
  • Gebruik eigen taal aan banden gelegd
  • Onderwijs wordt ingezet om kinderen hun identiteit af te leren. Driekwart van alle Tibetaanse kinderen (om en bij 1 miljoen kinderen volgens de UN Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR)  – nvdr) zitten gedwongen op Chinese staatsinternaten, ver weg van hun familie.
  • In de Oeigoerse provincie Xinjiang gaat men over tot verplichte interetnische huwelijken met Han Chinezen en wordt de Islamitische architectuur ‘verchineesd’.

Bedankt, Groene, om deze wandaden, die het Westen oogluikend laat begaan, onder de aandacht te brengen.

China’s maximalistisch waterbeleid bedreiging voor buurlanden en mensenrechten

Op 31 januari schrijft Anjali Sehrawat in het online magazine Bitter Winter dat China het zoetwater in de regio, ondermeer in Tibet, zoveel mogelijk onder zijn controle probeert te krijgen. Dit creëert niet alleen ecologische en politieke problemen met buurlanden, maar vormt op termijn ook een bedreiging voor de mensenrechten.

MIT (Massachusetts Institute of Technology) waarschuwt dat Azië tegen 2050 zal te kampen krijgen met een grootschalige waterschaarste. Gezien de toenemende politieke spanningen in de regio, zal de strijd voor dit waardevolle goed op lange termijn een bedreiging vormen voor de vrede en stabiliteit in heel Azië.

Lees meer hierover in Bitter Winter van 31 januari 2024 (Engels)

Biotechgigant Thermo-Fisher stopt leveringen DNA-testkits aan bezet Tibet

Met de toegeving van Thermo-Fisher om te stoppen met de levering van DNA-testkits behaalde de Tibetaanse drukkingsorganisatie “Free Tibet” een overwinning.

Volgens een schatting werden 1,2 miljoen Tibetanen gedwongen om DNA-monsters met hun meest persoonlijke informatie af te staan aan de Chinese bezetter, waaronder ook jonge kinderen. Dit opdat de Chinese autoriteiten hen nog meer zouden kunnen controleren.

Lees meer in het Boeddhistisch Dagblad van 5 januari 2024