Spanje

27 maart -- Mijn plan was om maandag voor enkele dagen naar de Bardenas Reales badlands in Navarra te gaan en de drie verschillende zones die het gebied rijk is per fiets te verkennen. Met de wagen mag je enkel in La Blanca Baja (de lage witte Bardena), die maar ong. één tiende van de totale oppervlakte (41.845 ha) beslaat.

26 maart - Dagje Zaragoza en Goya museum

17 maart - Sendero Guadalora: De vorige week uitgestelde wandeling in het natuurgebied Sierra de Hornachuelos vond vandaag plaats. Omdat ik op een landelijke camping op ongeveer 25 km daar vandaan verbleef, kon ik alsnog deelnemen.

Drie wandelingen in de Sierra de Gredos: een tocht naar de bron van de Tormes rivier, waar ik een grote dolmen aantrof; een rondwandeling van 16 km met mooie panorama's, en een wegens de sneeuw ietwat heikele tocht naar de Laguna Grande, een bergmeer op ongeveer 2000 meter hoogte.

Woensdag 13 maart — Torcal de Antequera Wandeling (Gele route: 3 km)

200 miljoen jaar geleden bevond dit gedeelte van Andalusië zich onder de zeespiegel. Op de zeebodem vormden zich hoge kalkafzettingen van schelpen, resten van schaaldieren enz..

20 miljoen jaar geleden kwamen de Europese en Afrikaanse continenten in aanvaring en werd de zeebodem tot boven het zeeoppervlak gedrukt. De geboorte van de Torcal, een grillig karstlandschap.

10 maart: Sendero de Carboneras - Zaterdag reed ik naar Manuel en Carmen in Marchena (provincie Sevilla). Vorig jaar logeerde ik enkele nachten bij hen in het kader van het Warm Showers fietsnetwerk. Zoals vorig jaar zou ik zondag deelnemen aan een groepswandeling die Manuel gepland had, maar die werd afgelast wegens de heftige regenval. Manuel en Carmen blijven 's zondags echter niet thuis zitten...
Tijdens mijn fietstocht rond Frankrijk, Spanje en Portugal in 2022/23 overwinterde ik in Boeddhistisch retraitecentrum O Sel Ling in het Alpujarra gebergte in Spanje. Niet als mediteerder, maar als vrijwilliger. De sfeer en het werk bevielen me er zo, dat ik er dit jaar terugkeerde voor een tweetal maanden.
Veertien dagen 'rust' in het prachtige Cabo de Gata vulkanisch natuurgebied. Maar rust staat natuurlijk niet gelijk aan 'stilzitten'... Dit gebied leent zich uitstekend tot lange natuurwandelingen, fietstochtjes of gewoon een fris plonsje in de Middellandse Zee.
Naar de Tabernas woestijn waar veel spaghettiwesterns zijn opgenomen. Bezoek aan Texas/Hollywood - Fort Bravo met -- enigszins flauwe -- cowboy- en paardenshows. Daarna naar een Arabische filmset in de Sierra Alhamilla.
Sight-seeing in het geodetisch natuurpark in de buurt van het dorpje Gorafe: barre maar kleurrijke rotslandschappen, ijspegels nabij stomende warmwaterbronnen en honderden prehistorische megalieten.
Een nachtje in de Abanilla woestijn: witte, diep doorkliefde bultruggen van rotsen die een prachtig lichtspel opleveren bij zonsondergang en -opgang. Een zweterige ochtendwandeling over de rotsen en door een droge rivierbedding en een weldadige afsluiter van de dag in een warmwaterbad van de 'Baños de Fortuna'.
Wandeltocht rond het Buseo stuwmeer nabij Chera. Een gemakkelijke, ontspannen tocht met toch nog een steile afsluiter. Het mag nooit helemaal makkelijk zijn...