Wandeltocht sendero de Carboneras (11km)

10 maart: Sendero de Carboneras

Zaterdagavond arriveerde ik rond 18 uur bij Manuel Ramon Ternero Villalobos en Carmen Ruiz Ponce in Marchena . Zoals vorig jaar wachtte er me een erg hartelijk onthaal. Jennifer, een Amerikaanse Warm Showers fietster, logeerde ook nog bij Manuel. Zij was een extra nacht gebleven wegens de zware regenval zaterdag.

Manuel had de voor zondag geplande wandeling jammer genoeg moeten annuleren wegens de zware regen van de voorbije 24 uur. We zouden drie maal een rivier moeten oversteken en dit zou bij de te verwachten hoge waterstand niet mogelijk zijn. Een rivier vlakbij Marchena die normaal droog staat, stond zondagochtend inderdaad helemaal vol.

Image
Sendero de Carboneras
Sendero de Carboneras

In plaats van de geplande wandeling gingen we een nieuwe route verkennen in een karstenlandschap (kalksteen) nabij Villa de Cañete la Real: de Sendero de las Carboneras, een wandeling van ongeveer 11 km, het eerste gedeelte langsom een hoge kalksteenrotswand, het tweede gedeelte door een mediterraan dennenbos.

Er stond een stormachtige wind, maar op enkele druppels na bleef het gelukkig droog.

Midden in het dennenbos botsten we plots op een merkwaardige 'uitwisselingsbibliotheek' met meerdere boeken in een kistje en een tekst die het initiatief toelichtte. Omdat het een vrij klein kistje was, vroeg men in de tekst om een boek mee te nemen, zodat er plaats zou vrijkomen voor nieuwe boeken. Carmen nam een kinderboekje mee voor haar kleinkind.

Het werd geen gewone wandeling. Onderweg plukten we wilde bosasperges en eetbare zwammen (lepista nuda - paarse schijnridderzwam), die 's avonds meteen op ons bord verschenen. En onderweg gaf Manuel, die 40 jaar heeft les gegeven, gewoontegetrouw een uitgebreide uitleg bij de planten en bomen die we tegenkwamen.

Om mijn bezoek af te sluiten trakteerde ik maandagmiddag op een etentje met tapas. Manuels moeder (94) was ook van de partij.

Alle foto's in één oogopslag