Cycling for Shatsa 2024: Münster Kunst & Cultuur

21 juli - Op onze Belgische nationale feestdag nam ik een fietsvrije dag en bezocht ‘s ochtends in Münster de St.-Lamberti kerk, de Dom en het LWL Museum für Kunst und Kultur. In de namiddag was ík uitgenodigd op een Tibetaans feest ter gelegenheid van. de verjaardag van de Dalai Lama (6 juli).

Na de overdosis aan religieuze kunst in Spanje vorig jaar, nam ik me voor in kerken alleen werken te fotograferen die me echt treffen of uniek zijn. De uitleg staat waar mogelijk onder de foto.

Image
Maria

In de Lambertikerk viel me een houten beeld op van een miserabele vrouw doorboord met zeven degens. Zoiets zag ik nog nooit eerder, maar er stond geen uitleg bij. Weet iemand wie die ongelukkige sukkel is? Verder hing er een grote ladder naar de hemel in oranje neonlicht, die wel sterk contrasteerde met de oude religieuze kunst.

In de St.-Paulusdom staat een zeldzame astronomische klok uit de 16de eeuw. De wijzers draaien in tegenwijzerzin. Ik begrijp geen snars van de werking van al die tandwielen in verhouding tot de stand van hemellichamen. In de Dom ligt ene bisschop Clemens August (1878-1946) begraven, wiens graf in 1987 bezocht werd door Paus Johannes Paulus. Hij werd heilig verklaard in 2005.

Het moderne gebouw van het LWL kunstmuseum is op zich al de moeite. In de afdeling oude kunst tot de 18de eeuw spendeerde ik niet te veel tijd.

In de afdelingen 20ste en 21ste eeuwse kunst op de tweede verdieping bleef ik langer hangen. Geboeid door de kleurrijke werken van Duitse impressionisten, een kamer met werk van Joseph Beuys en een aantal internationale hedendaagse kunstenaars, verloor ik de tijd uit het oog en arriveerde ik een half uur te laat op het Tibetaanse feest 😢 .

 

Alle foto's van Münster