Cycling for Shatsa 2024: Ontmoeting met dappere Moldavische

15 juli - Angela van Moldavië

Ik fietste al ruim een uur tegenwind naast het kanaal Herentals-Dessel en was aan een stukje fruit toe. Aan een mooie vijver stonden twee picknickbanken. Op een ervan lag een vrouw languit te rusten, de andere was nog vrij, die wachtte op mij.

Toen ik mijn boterham met banaan op had, kwam de vrouw op me toegestapt. Angela uit Moldavië. Ze woont sinds 2020 in Geel en spreekt al een mondje Nederlands, naast Moldavisch, Roemeens, Russisch en… Portugees, want ze woonde ook geruime tijd in Portugal. Ons vlotste communicatieplatform bleek Portugees-Spaans te zijn, dus daarin gingen we verder.

Angela verliet Moldavië een 20-tal jaar geleden, na 25 jaar met een echtgenoot die regelmatig te diep in het glas keek. Ze reisde op haar eentje door Europa en kwam er, na die stresserende periode in haar thuisland, helemaal terug tot zichzelf. Moedige vrouw.

Image
Wit-Russische fluit
Wit-Russische fluit

Ze houdt zich bezig met energetische en spirituele theorieën en verwacht dat de wereld en mensheid uiteindelijk naar 'het goede' zullen evolueren. We hadden het ook even over de huidige wereldpolitiek en o.a. de oorlog in Oekraïne. Die zal in november eindigen, zei ze erg beslist. Ze heeft een blinde kleindochter die de gave zou hebben in de toekomst te kunnen kijken.... Laten we hopen dat ze gelijk krijgt...

Angela had een thermosje koffie bij en trakteerde. Lekker, ter afwisseling van het lauwe kraanwater op de fiets.

Vlak voordat ik terug ging vertrekken, nam ze een handgenaaid buideltje uit haar handtas waaruit ze een blokvormige houten fluit met een ingewerkte amethist nam. Ze speelde enkele mooie, diepe noten. De fluit klonk heel melancholisch. Ze komt uit Wit-Rusland en Angela zei dat dit type fluiten er uit verschillende houtsoorten gemaakt worden. En elke boom brengt blijkbaar een andere klank voort. Eentje voor het muziekinstrumentenmuseum in Brussel, zo ze die er nog niet zouden hebben..

Tibetaanse Shatsa bib in Ladakh steunen?

www.reachoutforacause.org/ik-help

#reachoutfortibet #cyclingforshatsa #lievemensen #lovelypeople #toffeontmoetingen #Moldavie #blokfluit #musicalinstruments

Shatsa Organisation

International Campaign for Tibet Europe