Hiking

Tijdens mijn fietstocht rond Frankrijk, Spanje en Portugal in 2022/23 overwinterde ik in Boeddhistisch retraitecentrum O Sel Ling in het Alpujarra gebergte in Spanje. Niet als mediteerder, maar als vrijwilliger. De sfeer en het werk bevielen me er zo, dat ik er dit jaar terugkeerde voor een tweetal maanden.
Veertien dagen 'rust' in het prachtige Cabo de Gata vulkanisch natuurgebied. Maar rust staat natuurlijk niet gelijk aan 'stilzitten'... Dit gebied leent zich uitstekend tot lange natuurwandelingen, fietstochtjes of gewoon een fris plonsje in de Middellandse Zee.
Naar de Tabernas woestijn waar veel spaghettiwesterns zijn opgenomen. Bezoek aan Texas/Hollywood - Fort Bravo met -- enigszins flauwe -- cowboy- en paardenshows. Daarna naar een Arabische filmset in de Sierra Alhamilla.
Een nachtje in de Abanilla woestijn: witte, diep doorkliefde bultruggen van rotsen die een prachtig lichtspel opleveren bij zonsondergang en -opgang. Een zweterige ochtendwandeling over de rotsen en door een droge rivierbedding en een weldadige afsluiter van de dag in een warmwaterbad van de 'Baños de Fortuna'.
Wandeltocht rond het Buseo stuwmeer nabij Chera. Een gemakkelijke, ontspannen tocht met toch nog een steile afsluiter. Het mag nooit helemaal makkelijk zijn...
Te voet langs een kustpad van camping Ribamar in Alcossebre naar Peñiscola. Meer dan de moeite waard, zowel de wandeltocht als het historische stadje Peñiscola.
Wandeling van 'sea to summit'. Een beetje verkeerd gelopen met de nodige miserie en ietwat gevaarlijke toestanden over steenslag en langs ongebaande paden. Op het einde weer even van het pad, maar deze keer resulteerde dit omwegje in een heel gelukkig toeval...

'Op Weg', het 2-maandelijks tijdschrift van Grote Routepaden, vond deze blog en schreef er een lovende recensie over.

Waarvoor heel veel dank, redactie en medewerkers van Op Weg! 

Foto samen met accordeonist Vincent Pietton in Fourmies (augustus 2022). Vincent doneerde toen ook voor het Tibetaanse Tashi Lhunpo klooster in India.

De stad Salamanca doet haar reputatie als een van de culturele topsteden van Spanje alle eer aan. Ze overdondert je met de imposante Plaza Major, de universiteit en de vele historische gebouwen en musea. De stad is UNESCO-Werelderfgoed sinds 1986.

7-8 maart: Sevilla
Sevilla is echt een cultureel hoogtepunt, veel van haar monumenten zijn alleen met superlatieven te beschrijven. Voor mij was het een beetje overweldigend. Blijkbaar kan ik een dergelijke culturele overbelasting niet meer goed 'verteren'.

Kathedraal en de Salvatorkerk

5 maart: wandeling in het Parque Nacional Doñana
De zoon van Manuel Ramón, mijn Warm Showers-gastheer bij wie ik drie nachten verbleef, heeft een bedrijf voor buitenactiviteiten en hij, leraar geologie en biologie, organiseert natuurwandelingen van geografisch en ecologisch belang over heel Andalusië (zie https://andaluciageographic.com/).

Zin in een sportieve uitdaging? En geeft het je een warm gevoel om blinde of slechtziende kinderen de week van hun leven te bezorgen? Lees dan even verder....