19 sep: Bijzondere weetjes over de Kwade- en Bellebargiebossen.
Zondag wandeldag, dus niet de fiets op vandaag.
Ik stippelde een wandelroute uit van een achttal kilometer langs het boomkapelletje van de bevende hazelaar. Die benaming intrigeerde me.
Er zat een 87-jarige man voor het kapelletje. Toen ik hem vroeg of hij er geen bezwaar tegen had dat hij mee op de foto stond, begon hij heel de geschiedenis van de boom te vertellen. Hij woont al sinds zijn geboorte in de streek, in een boerenfamilie die de zaak van vader op zoon(s) doorgaven.
Volgens een legende lag op de plek van de boom een graaf begraven die, in de festiviteiten rond het vertrek van de Oostenrijkse bezetter uit de regio, per ongeluk vermoord werd. Men aanzag hem verkeerdelijk als een Oostenrijker. Om die misstap te verdoezelen, ging men hem begraven in het bos, het Bellebargiebos. Op de plek van het graf plantte men een (tril)linde (geen hazelaar) en jaren later bevestigde men een kapelletje aan de boom.
Volgens de oude man ging de oorspronkelijke boom jaren geleden kapot en werd er een nieuw exemplaar in de plaats gezet. De stam was echter te dun om er een kapelletje aan te bevestigen en nu staat het vlak voor de boom, bevestigd aan twee houten palen.
De oude man zei dat er op de maisvelden achter en naast de boom nog bossen stonden toen hij jonger was. Hij komt hier elke dag een kaarsje branden.
Even later passeerde ik een bruggetje over de Burggravenstroom. Vroeger werden over die waterloop schuiten of 'bargieën' met turf, hout, zout en laken naar Gent gesleept. Toen er een bargie klaar lag om geladen te worden, luidde men een bel. Daaraan ontleent het Bellebargiebos zijn naam. De 'trekstrook' naast de waterloop heette een 'tragel' en camping Malpertuus is gevestigd in de Tragelstraat.
En zo komt alles aan zijn naam...
#Brailleliga vzw Ligue Braille asbl, #Grote Routepaden, #cultuur #legendes, #solidariteitwatersnood, #reachoutforbrailleliga, #reachoutforacause, #fietstochtrondbelgie, #fietsen, #cyclingaroundbelgium