Cycling for Shatsa 2024: Meeting ICT Deutschland

8 augustus: meeting with ICT Deutschland

Het is fijn de mensen achter de schermen van de verschillende International Campaign for Tibet organisaties te leren kennen.

Tijdens mijn verblijf in Berlijn had ik gelukkig de gelegenheid -- tijdens de vakantieperiode zijn veel organisaties gesloten -- een kort onderhoud te hebben met Kai Müller, directeur van International Campaign for Tibet Deutschland, en zijn financieel medewerker Erich Mayer.

Kai is jurist en sociaal wetenschapper en werkte eerst enkele jaren voor Amnesty International. Sinds 2005 is hij directeur van ICT Deutschland, dat de regio Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland voor zijn rekening neemt. Met Duitsland als grootste en meest invloedrijk EU land is dit een belangrijke regio. ICT Deutschland houdt zich voornamelijk bezig met 'advocacy' of pleitbezorging voor de Tibetaanse zaak naar politiekers uit die regio.

Binnen de EU is er voorlopig weinig bekommernis om de Tibetaanse zaak, en tijdens het bewind van Trump zakte de internationale interesse naar een absoluut dieptepunt. Kai is nu hoopvol dat er een kentering zal komen. In de VS ondertekende Biden de 'Resolve Tibet Act', waarmee de VS China oproept om via onderhandelingen tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing te komen in de kwestie Tibet, en niet zoals nu met repressie en geweld.

Maar dit is niet alles. De VS wraakt ook alle leugens die China gebruikt om het grondgebied Tibet voor zich op te eisen en roept China op te stoppen met het verspreiden van desinformatie over de geschiedenis van Tibet. Het State Department (ministerie van Buitenlandse Zaken) kreeg een nieuw mandaat om deze valse beweringen direct te weerleggen.

In de VS is er dus terug schot gekomen in de beweging voor mensenrechten in Tibet.

Laten we hopen dat de EU prompt volgt. Ook in de EU lijkt men zich stilaan meer bewust te worden van de sluikse en dikwijls oneerlijke manieren waarmee China de economische en politieke macht naar zich toe probeert te trekken. Het wordt tijd dat onze ogen opengaan en dat we de Chinese mogol met zijn imperialistische aspiraties, mensenrechtenschendingen en oneerlijke handelspraktijken een halt toeroepen.

#cyclingforshatsa

Help de Tibetanen in ballingschap alvast om hun cultuur levend te houden: www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw. ThX!