Focus op Tibet

Alles wat van ver of van dichtbij verband houdt met de Tibetaanse cultuur.

1 januari: Salobreña
Het is nooit te laat voor een eerste keer!
Op zaterdag 24 december was het de eerste keer dat ik in T-shirt op een zonnig terras van een kerstlunch kon genieten.

Een winter in O Sel Ling: veel minder comfort dan thuis, maar de stilte en de prachtige landschappen, zonsop- en zonsondergangen compenseren dit ruimschoots. Klik in de blogpost maar eens door naar het O Sel Ling Flickr album, daar zie je alle foto's die ik tot de dag van vandaag toegevoegd heb.

Woensdag 2 nov: Nagarjuna centrum in El Campello

24-26 okt: Nagarjuna - Valencia:

In Valencia woonde ik drie activiteiten bij van het Boeddhistisch studie- en meditatiecentrum Nagarjuna Valencia.

Toen ik op 8 oktober Casa del Tibet in Barcelona bezocht, ontmoette ik de 86-jarige Kalsang Dolma. Deze vrouw werd tijdens de revoltes in Tibet in 1959 zeven maal in de rug geschoten toen ze gewoon thuis was. Enkele maanden later vluchtte ze, zoals duizenden landgenote voor haar, haar geboorteland. Lees hieronder hoe haar vlucht over de onherbergzame Himalaya verliep.
Ik dacht dat ik gewoon een vrouwenactiviteit zou gaan bijwonen in Casa del Tibet in Barcelona. Toen ik er totaal onvoorbereid kwam aangefietst, wachtte op de stoep een heus ontvangstcomité mij op en werd ik gevraagd een korte toespraak te houden over de #cyclingforTibet campagne. Ik kreeg een tiental Khata sjaaltjes. Wat een onverwachte en uitbundige ontvangst!

30 sept - 1-2 okt: stilteweekend in Tushita meditatiecentrum

Vrijdagavond iets voor 18:30 arriveerde ik in het Tushita meditatiecentrum, net op tijd voor de verwelkoming door directeur Alberto Gamez. Tushita bevindt zich in het hoogste gedeelte van Viladrau en, zoals in de meeste dorpen, wachtte me nog een laatste, heel steile helling om er te geraken.

Zondag 18 sept: een halve dag in het Nalanda klooster

De zusters van het Dorjé Pamo klooster hadden me aangeraden ook een bezoek te brengen aan het grote Nalanda klooster in Labastide St. Georges, een vijftal kilometer verder. Op een berichtje dat ik vrijdagavond laat nog verstuurd had, had ik nog geen reactie ontvangen, maar omdat het zondagmiddag sowieso bezoekersdag is, kon ik er ook zonder afspraak terecht.

16-17 sept: bezoek met rondleiding en dagje appels rapen

Vrijdagochtend rond 10u30 arriveerde ik bij het Dorjé Pamo klooster en ontmoette op de inrit al meteen zuster Lhamo, die aan de ingang de post ging halen. Ja, ik was de ‘cycliste’ die een afspraak had met zuster Palmo, een Nederlandse zuster die vorig jaar in juli tot Boeddhistische non gewijd werd.

Zondag 28 aug: Chadorla meditatiecentrum in Bourges

Zondagmiddag bezocht ik het Chadorla meditatiecentrum van Khenpo Trinley Gyaltsen en Christelle Hauteville in Bourges. ‘Khenpo’ betekent doctor in de Boeddhistische filosofie.

Christelle was bereid een kort interview te geven over de werking en de achtergrond van het centrum, waarvan ik hieronder een uitgebreide samenvatting weergeef.

In augustus 2022 vertrekt Eva -- bij leven en welzijn -- opnieuw voor een lange fietstocht naar het buitenland.

Na de windrichtingen noord in 2018, west in 2019 en enkele kortere wandel- en fietstochten in België en Nederland tijdens de coronaluwte in 2020/21, trekt ze deze nazomer richting Spanje en Portugal.

Op 25 mei bracht ik een bezoek aan het Museum for Contemporary Tibetan Art in Emmen (NL) van kunstenaar Rev. Tashi Norbu.

Bij wijze van afscheid deed Tashi Norbu een meditatie van een vijftal minuten om me een voorspoedig vervolg van mijn fietstocht(en) te wensen. 

via deze weg geef ik deze mooie 'wish well' meditatie graag door aan alle andere reizigers. Moge jullie een mooie en voorspoedige reis hebben, onderweg zelf geen leed oplopen of leed veroorzaken aan anderen. Ohm.