Fietstocht 2022: Brive-la-Gaillarde - Musée Michelet

Woensdag 7 sept: Brive-la-Gaillarde

Verzetshelden Edmond Michelet en Anna Garcin-Mayade

Het Edmond Michelet museum is gevestigd in de voormalige gezinswoning van weerstander en staatsman Edmond Michelet (1899-1970).

Michelet, een succesvolle christelijk-humanistisch zakenman die liefdadigheid hoog in het vaandel droeg, ging meteen na het uitbreken van de oorlog in het verzet. Hij was tegen de capitulatie door Pétain en werd een groot aanhanger van generaal De Gaulle. Zijn verzetsnaam was 'Duval'.

In 1943 belandde hij gedurende 20 maanden als politiek gevangene met rode driehoek in Dachau, waar hij een ondersteunende en verbindende rol opnam voor de andere gevangenen. Hij overleefde er een aanval van typhus.

Na de oorlog benoemde De Gaulle hem minister van het leger. Hij bleef actief in de Franse politiek als overtuigd Gaullist.

Op de bovenverdieping van het museum was een zaaltje met een 20-tal olieverfschilderijen en houtskooltekeningen van Anna Garcin-Mayade (1897-1981).

Zij was een leerling van niemand minder dan Auguste Renoir.

Bij het uitbreken van de oorlog gaf ze les in Epinal (Vogezen). Ze ging ook clandestien in het verzet. In 1943 vroeg ze haar klas, gevolg gevend aan een oproep van De Gaulle op Radio Londen, een minuut stilte te houden. Ze werd door twee van haar leerlingen verraden en belandde in het vrouwenkamp van Rechlin, dat bekend stond als het ‘kamp van de langzame dood'.

Na de oorlog maakte ze de op snippers papier.

Ze eindigde haar carrière als tekenlerares in Brive en schonk deze werken aan het museum toen dat in 1976 ingehuldigd werd.

Wees gewaarschuwd, het zijn geen prentjes voor gevoelige zielen...

Studiecentrum en museum Edmond-Michelet
4, Rue Champanatier - 19100 Brive-la-Gaillarde - 05.55.74.06.08 - museemichelet@brive.fr