Cultuur

Alle informatieve teksten over 'cultuur' van een land in de brede zin (als tegengesteld aan 'natuur'): kunst - geschiedenis - religie - demografie - wetenschap - enz.

22 augustus: Praag - dag 1
Een beetje uitslapen en een lome ochtend in de camping en pas rond het middaguur naar de stad vertrokken. Wat rondwandelen in de oude stad, ondanks de drukte de prachtige, homogene, voornamelijk 19de-eeuwse architectuur bewonderen, een apotheek zoeken voor een tube Arnica.

15 aug: Dresden - dag 1
Na de helse klim naar de camping gisteren besliste ik via een omweg met minder steile hellingen naar de binnenstad te fietsen. Bleek dat Komoot me gisteren weer via de kortste maar moeilijkste weg geloodst had.

Bekijk de foto's terwijl je leest

7 augustus: aankomst Berlijn - dag 1

Toen ik mijn eerste avond naar een restaurantje wandelde, botste ik achter de eerste hoek tegen de Neue Synagoge, die warmgoud stond te gloeien in de ondergaande avondzon.

5 augustus: Rondje Potsdam

Na een relaxte rit naast de Templiner See begon ik mijn bezoek aan Potsdam met het Sanssouci Paleis, het zomerstekje van de Pruissische koning Frederik de Grote (18de eeuw, Hohenzollern-dynastie). Ik wilde het bezoeken, maar het is ‘s maandags gesloten. Een indigestie t.g.v. de bombastische Rococo bleef me bespaard.

In de aparte Bildergalerie om de hoek zouden werken van Caravaggio, Rubens en Van Dyck hangen. Ook gesloten, dat was wel jammer.

Na mijn bezoek aan de grimmige voormalige DDR grensovergang in Marienborn, was het museum voor hedendaagse kunst in VW stad Wolfsburg een verademing. Hoewel de stad ook een grimmige oorsprong kende...

Woensdag 31 juli: het was maar een korte rit naar Helmstedt camping (40km) waar ik al kort na het middaguur arriveerde.

Het was heet. Ik had de keuze om te gaan zwemmen in een openlucht zwembad vlak naast de camping of 7km verder naar de voormalige grensovergang met de DDR in Marienborn te gaan.

Alle foto's in één oogopslag

30 juli: bezoek aan Braunschweig bij tropische temperaturen.

Braunschweig is een toffe stad met veel groen. Om van de camping naar het 'Stadtmuseum' -- mijn eerste halte -- te geraken, reed ik 3 kilometer door een prachtig park.

De tweede verdieping van het Stadtmuseum was aan beeldende kunsten gewijd, van de 18de eeuw tot kunst van na 1945. Meestal Duitse kunstenaars, met hier en daar een Nederlander. Er waren weinig werken die me aanspraken, ik fotografeerde er enkele.

21 juli - Op onze Belgische nationale feestdag nam ik een fietsvrije dag en bezocht ‘s ochtends in Münster de St.-Lamberti kerk, de Dom en het LWL Museum für Kunst und Kultur. In de namiddag was ík uitgenodigd op een Tibetaans feest ter gelegenheid van. de verjaardag van de Dalai Lama (6 juli).

Na de overdosis aan religieuze kunst in Spanje vorig jaar, nam ik me voor in kerken alleen werken te fotograferen die me echt treffen of uniek zijn. De uitleg staat waar mogelijk onder de foto.

16 juli: Achter de schermen van de Brabantse Theaterparade

Bij het binnenrijden in Heeze maandag zag ik in een wei tegenover de camping twee grote tenten staan. Het leken evenementententen (wat een woord!), maar waren daarvoor toch iets te rommelig.

26 maart - Dagje Zaragoza en Goya museum

15 augustus: stadswandeling Luik

Ze ligt overhoop, die vurige stad!

20-21 mei: lichtshows van Chartres, Picassiette House, kathedraal
Na zeven dagen achter elkaar gefietst te hebben, was een rustdag om Chartres te bezoeken meer dan welkom. Het wordt waarschijnlijk mijn laatste rustdag deze reis, tenzij de tegenwind zo meedogenloos is dat ik er nog een moet nemen.