Cultuur

Alle informatieve teksten over 'cultuur' van een land in de brede zin (als tegengesteld aan 'natuur'): kunst - geschiedenis - religie - demografie - wetenschap - enz.

26 maart - Dagje Zaragoza en Goya museum

15 augustus: stadswandeling Luik

Ze ligt overhoop, die vurige stad!

20-21 mei: lichtshows van Chartres, Picassiette House, kathedraal
Na zeven dagen achter elkaar gefietst te hebben, was een rustdag om Chartres te bezoeken meer dan welkom. Het wordt waarschijnlijk mijn laatste rustdag deze reis, tenzij de tegenwind zo meedogenloos is dat ik er nog een moet nemen.

In Burgos, de stad van de iconische 11de-eeuwse ridder El Cid, blaast de gotische kathedraal je van je voeten. In de op een heuvel gelegen burcht leerde ik dat het leger van Napoleon er tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog vijf jaar verbleef met 20.000 manschappen en er de befaamde Britse ‘Duke of Wellington’ een nederlaag toediende.
De stad Salamanca doet haar reputatie als een van de culturele topsteden van Spanje alle eer aan. Ze overdondert je met de imposante Plaza Major, de universiteit en de vele historische gebouwen en musea. De stad is UNESCO-Werelderfgoed sinds 1986.
Cáceres: UNESCO Werelderfgoed sinds 1986 en met reden. Het oude stadscentrum is enorm goed bewaard, je stapt er enkele eeuwen terug in de tijd.
Ik ging enkel naar dit stadje om te overnachten op zijn camping, maar wat een gelukstreffer! Het bleek een bezoek meer dan waard te zijn. Uiteindelijk bleef ik er drie nachten...

27 - 29 maart: Verblijf in Lissabon
Een paar dagen cultuur opsnuiven in Lissabon.

Na mijn winterverblijf in O Sel Ling was mijn eerste stop Granada. Een vrij grote en erg toeristische stad, dus dat werd even wennen na de rust en stilte van het Alpujarra gebergte. Ik gunde mezelf drie dagen de tijd om de stad rustig te kunnen bezoeken.

7-8 maart: Sevilla
Sevilla is echt een cultureel hoogtepunt, veel van haar monumenten zijn alleen met superlatieven te beschrijven. Voor mij was het een beetje overweldigend. Blijkbaar kan ik een dergelijke culturele overbelasting niet meer goed 'verteren'.

Kathedraal en de Salvatorkerk

2 maart: Villa Ducal in Osuna
Donderdagavond belandde ik nietsvermoedend in Osuna omdat ik daar een goedkope hostal had gevonden.
Wat een verrassing! Osuna is een prachtig bewaard historisch stadje met veel barokke pareltjes, pittoreske straatjes met nagelwitte huizen, gezellige pleintjes en — heel aangenaam — (nog) niet platgelopen door toeristen. Eigenlijk was ik beter eerst hier beland om na de rust van O Sel Ling weer aan de drukte te wennen, in plaats van meteen in het drukke Granada.

Dinsdag 22 nov: wandeling naar en bezoek aan Órgiva