Cultuur

Alle informatieve teksten over 'cultuur' van een land in de brede zin (als tegengesteld aan 'natuur'): kunst - geschiedenis - religie - demografie - wetenschap - enz.

Woensdag 28 sept: Dali museum en theater en Sant Pere de Figueres kerk

Voordat ik naar Girona vertrok bezocht ik in Figueres eerst het Teatre-Museu Salvador Dali. Ik dacht dat het nu niet meer superdruk zou zijn, maar Dali is een grote publiekstrekker en het museum werkte nog steeds met tijdsloten. De eerstvolgende toegang was 11:45, een uur en een kwartier wachten. 17€ is ook niet goedkoop, kassa kassa.

Zondag 25 sept: Citadel, musea en kerken in Perpignan

Zondag had ik een dag uitgetrokken om Perpignan te bezoeken. Ik probeer deze reis tijd uit te trekken om minstens enkele monumenten te bezoeken in de grotere steden die ik passeer. Met de wagen knal je daar doorgaans voorbij, op weg naar je eindbestemming. Deze reis heb ik geen echte eindbestemming, ik modder van dag tot dag maar wat aan.

21-22 sept: stadsbezoek Carcassonne

De jeugdherberg ligt midden in de Cité Médiévale, dus mijn eerste dag in Carcassonne bracht ik daar door. Ik kuierde wat door de smalle straatjes met de talrijke toeristenboetiekjes, restaurants en op elke hoek een ijssalon met verleidelijke smaken vers gedraaid ijs. Hoeveel liter ijs hier dagelijks over de toonbank schuift weet ik niet, maar 's middags loopt één op vijf bezoekers met een crème glace in de hand, schat ik.

Dinsdag 20 sept: bezoek aan abdij van Saint-Papoul

De abdij wordt voor het eerst vermeld in een tekst uit 817. Saint Papoul was een martelaar uit de 1ste eeuw die daar vereerd wordt. Volgens de legende werd zijn schedelpan afgehakt. Dit zou 3 km hier vandaan gebeurd zijn. Op die plek werd later een hermitage gebouwd ter herinnering aan zijn marteldood. Op de plek waar hij zelf zijn schedel neerlegde zou een geneeskrachtige bron ontsproten zijn. Te geloven of niet….

 Vrijdag 9 sept: Rocamadour, middeleeuws dorp en heiligdom

Omdat ik vandaag maar 12 km moest fietsen, was ik al kort na de middag in Rocamadour. 's Middags het historische dorp bezoeken, dat erkend is als UNESCO werelderfgoed, is geen goed idee want dan loop je er over de koppen. Camping Koawa Les Cigales heeft trouwens een vrij groot rond buitenzwembad en zelfs een binnenbad, dus ik ging liever enkele rondjes zwemmen.

5-7 september: Verblijf bij ‘Les Grottes de Saint-Antoine’ Franciscaner orde in Brives-la-Gaillarde

Omdat ik me vorige maandag zo uitgeput voelde vanwege de hitte en enkele zware klimpartijen besliste ik ter plaatse om 3 nachten in de hôtellerie van het Franciscaner klooster te blijven.

Woensdag 7 sept: Brive-la-Gaillarde

Verzetshelden Edmond Michelet en Anna Garcin-Mayade

Het Edmond Michelet museum is gevestigd in de voormalige gezinswoning van weerstander en staatsman Edmond Michelet (1899-1970).

22-23-24 augustus: stadsbezoek aan Orléans

Er ligt nog een lange weg voor me. Om het te kunnen volhouden denk ik dat het me goed doet af en toe mijn zinnen te verzetten, weg van het fietsen. Daarom besloot ik twee dagen/drie nachten in Orleans te blijven. Ik ben Orleans al dikwijls met de wagen gepasseerd, maar had de stad nog nooit bezocht.

Zaterdag 27 - Zondag 28 aug: Bourges
Zaterdagavond vooraleer ik op zoek ging naar een restaurantje kuierde ik wat rond in de straten van Bourges en maakte enkele foto’s tijdens het ‘oranje uur’ met laagstaande zon, onder meer in de bloementuin Jardin de l’ Archevêché naast de kathedraal van Saint-Etienne.

Maandag 15 aug: Het ‘Familistère’ in Guise: een gerealiseerde utopie

Jean-Baptiste Godin (1817-1888) was een grootindustrieel die niet wars was van een sociaal experiment. Hij was de stichter van een fornuizenfabriek en liet zich wat maatschappijopvatting betreft inspireren door de theorieën van de Franse socialistische denker Charles Fourier, die tijdens de opkomende industrialisering en alle sociale wantoestanden die daarmee gepaard gingen een vrij utopisch harmonieus maatschappijmodel bedacht.

 Dinsdag 16 aug: Onverwachte overnachting in de abdij van Ourscamp

Vrijdag 12 aug: Bezoek aan scheepsliften van Strépy-Thieu

Marie en Yves (Mignault) hadden me aangeraden de scheepsliften van Strépy-Thieu te gaan bezoeken.