Cultuur

Alle informatieve teksten over 'cultuur' van een land in de brede zin (als tegengesteld aan 'natuur'): kunst - geschiedenis - religie - demografie - wetenschap - enz.

Dinsdag 22 nov: wandeling naar en bezoek aan Órgiva

Woensdag 16 nov: Highlights stadsbezoek Almería

Een dag is niet lang om enkele kledij-aankopen te doen voor mijn winterverblijf in de Alpujarras, waar het stevig kan winteren, en toch ook nog iets van de stad te zien. Ik stippelde een traject uit dat op wandelafstand langs enkele hoogtepunten passeert, want mijn fiets stond bij de fietsenmaker.

Zaterdag 15 nov: Pozo de los Frailes

Zaterdag maakte ik een foto van een merkwaardig gebouwtje in de vorm van een deurloze iglo zonder te weten waarvoor dit diende. Verschillende volgers vroegen ernaar.

Ik vroeg het aan enkele personeelsleden in de camping, maar zij wisten het ook niet.

Toen ik het dorpje Pozo De Los Frailes binnenreed, zag ik er opnieuw eentje staan. Daar moest ik het dus vragen.

3-4 november: blitzbezoek aan Elche - Elx

Donderdagavond fietste ik nog even tot de oude stad om er de sfeer op te snuiven. De basiliek was net gesloten, maar de gotische voorgevel was knap verlicht en leverde een mooiere foto op dan de schaduwgevel de volgende ochtend. Idem dito voor het gemeentehuis met het mooie ingelegde plein ervoor.

25-26 okt: Valencia - Museum voor Schone Kunsten en IVAM

Dinsdag bracht ik een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten, dat zich vlak tegenover mijn hostel bevindt aan de overzijde van het Turiapark. Het bezit een rijke kunstcollectie vanaf de gotiek in de 14de-15de eeuw tot het impressionisme eind 19de-begin 20ste eeuw. Ik fotografeerde een aantal werken die mijn aandacht trokken en enkele van bekende namen.

Woensdag 26 okt: stadswandeling in Valencia

Woensdagochtend nam ik deel aan een stadswandeling van de organisatie 'Guruwalk'. De gids was een ludieke kerel die een arsenaal grappige anekdotes debiteerde. Jammer genoeg vatte ik ze niet allemaal omdat hij soms heel snel Spaans praatte.

Donderdag 27 okt: Door de 'Jardin del Turia' naar de 'Stad van Kunsten en Wetenschappen'

De laatste dag van mijn verblijf in Valencia had ik niet veel zin om naar de binnenstad te gaan omdat de lucht daar erg vervuild is met uitlaatgassen. Daarom besliste ik in de namiddag de fiets te nemen en door het park dat aangelegd werd in de bedding van de rivier Turia een drietal kilometer verder te fietsen naar de futuristische 'Stad van Kunsten en Wetenschappen'.

Maandag 24 okt: Bezoek aan de kathedraal

Omdat de kathedraal zich het dichtst bij het hostel bevond waar ik verbleef, liep ik eerst daarlangs.

Zaterdag 15 okt.: avondwandeling in Tarragona

Het was te laat en te snel donker om in Tarragona nog iets te kunnen bezoeken.

Daarom wandelde ik wat rond in het oude stadsgedeelte, worstelde me een weg door de middeleeuwse markt die er plaats vond en duikelde rond de negenen — het maagje begon te grommelen — in een vegan restaurant. Eens iets anders dan de Spaanse tapas en platos combinados. Die zijn lekker, maar vrij olierijk, om het mild uit te drukken…

7-10 okt: de fietspaden van Barcelona

Ik zag er tegen op om in Barcelona te fietsen. Brede en drukke boulevards met veel dwarsende lanen wegens de dambordstructuur van de stad, voorbij flitsende auto’s, vrachtwagens en brommers, verstrooide toeristen die voor je wiel stappen….

7-10 okt: Barcelona

Vier dagen Barcelona, waarvan ik een redelijk gedeelte van mijn beschikbare tijd moest besteden om praktische zaken te belopen: een nazicht voor mijn fiets regelen, want met mijn toer rond Nederland erbij zit ik nu aan 4000km en 20.000 hoogtemeters. De remblokjes zullen wel aan vervanging toe zijn. Een tandartsbezoek versieren, want er brak een stuk af van een gammele hoektand. Een pakketje verzenden. Een nieuw windstopperjasje kopen.

Woensdag 28 sept: Dali museum en theater en Sant Pere de Figueres kerk

Voordat ik naar Girona vertrok bezocht ik in Figueres eerst het Teatre-Museu Salvador Dali. Ik dacht dat het nu niet meer superdruk zou zijn, maar Dali is een grote publiekstrekker en het museum werkte nog steeds met tijdsloten. De eerstvolgende toegang was 11:45, een uur en een kwartier wachten. 17€ is ook niet goedkoop, kassa kassa.