Fietstocht 2022: Carcassonne

21-22 sept: stadsbezoek Carcassonne

De jeugdherberg ligt midden in de Cité Médiévale, dus mijn eerste dag in Carcassonne bracht ik daar door. Ik kuierde wat door de smalle straatjes met de talrijke toeristenboetiekjes, restaurants en op elke hoek een ijssalon met verleidelijke smaken vers gedraaid ijs. Hoeveel liter ijs hier dagelijks over de toonbank schuift weet ik niet, maar 's middags loopt één op vijf bezoekers met een crème glace in de hand, schat ik.

Ik wandelde eerst tot de Basilique des Saintes Nazaire et Celse, twee martelaren uit de 1ste eeuw. De kerk kreeg een eerste vermelding in 925, in de Visigotische periode. In 1086 kreeg ze een Romaanse make over en na de aanhechting van de Cité bij de Franse kroon kreeg ze een gotisch uiterlijk.

In 1803 verloor ze de titel van kathedraal ten voordele van de Cathédral Saint Michel in de stad. In 1898 kreeg ze de titel van basiliek. Binnen fotografeerde ik opnieuw een aantal beelden of zaken die me opvielen of aanspraken, zoals drie rare bidstoelen en enkele polychrome houten beelden. Sint-Antonius van Padua was ook van de partij. Zijn beeltenis staat ik vrijwel elke kerk die ik bezocht heb.

Image
Comtal

Daarna wandelde ik naar het 'Chateau Comtal'. Het liep al tegen vijf uur aan en het gebouw sluit al om zes uur. Ik dacht dat het tot 19u zou open blijven. Daarom moest ik enigszins voortmaken en had ik onvoldoende tijd om de infobordjes te lezen. Een gedeelte van het kasteel is ingericht als museum, met ook een aantal voorwerpen uit de basiliek.

Wie het kasteel bezoekt moet een redelijke conditie hebben. Er zijn veel stenen trappen, en niet de meeste ergonomische....

Donderdagmiddag trok ik dan naar de 'benedenstad': eerst een bezoek aan het museum van schone kunsten, waar een tentoonstelling 'Exceptionn'Elles' liep, over uitzonderlijke vrouwen in de kunst. Die viel me wat tegen: het waren voornamelijk schilderijen van (mij on)bekende vrouwen, en maar weinig werken van vrouwelijke kunstenaars. Vrouwen waren blijkbaar enkel maar goed genoeg om model staan.

Er restte me nog genoeg tijd om tot de Cathedral Saint-Michel te wandelen, een vrij 'lomp' gebouw aan drie zijden volledig ingesloten door straten. Het gebouw bestaat uit één breed schip met aan elke zijde telkens zes nissen en de gebruikelijke glasramen. Binnen was het erg somber en donker, er was niet veel dat me aansprak. Aan de buitenkant fotografeerde ik nog wel enkele van die merkwaardige, monsterachtige uitstekende ornamenten waarvan de benaming me nu ontglipt...

Omdat in de Cité de meeste restaurants vrijwel dezelfde gerechten aanbieden, besloot ik nog wat in de stad rond te hangen tot etenstijd. Ik wandelde tot aan het haventje op het Canal du Midi, waarnaast zich tevens het station bevindt met vlak erachter op een helling een groot kerkhof. Een rare combinatie.

De grote Eglise Saint-Vincent was nog open, daar wipte ik ook nog even binnen. En dan was het tijd voor een verse groententagliatelli.

Alle foto's in één oogopslag

Je kunt mijn lange fietstocht voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, Indië steunen via https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Dank - Thuk ye she

#cultuur #carcassonne #cyclingforTibet #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet

International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause