Fietstocht 2022: Rocamadour

 Vrijdag 9 sept: Rocamadour, middeleeuws dorp en heiligdom

Omdat ik vandaag maar 12 km moest fietsen, was ik al kort na de middag in Rocamadour. 's Middags het historische dorp bezoeken, dat erkend is als UNESCO werelderfgoed, is geen goed idee want dan loop je er over de koppen. Camping Koawa Les Cigales heeft trouwens een vrij groot rond buitenzwembad en zelfs een binnenbad, dus ik ging liever enkele rondjes zwemmen.

Iets na vijven vertrok in naar Rocamadour. Ik was nog net voor sluitingstijd van de boetiekjes en snuisterijwinkeltjes die in dit soort dorpen altijd overvloedig te vinden zijn in de middeleeuwse dorpsstraat. Om mijn benen wat te sparen voor het fietsen verzaakte ik aan de 220 trappen en nam de lift naar het heiligdom. Ongelooflijk hoe men zoiets in de middeleeuwen tegen zo'n steile rotswand heeft kunnen bouwen. Sommige delen van het heiligdom zijn effectief uitgehouwen uit de rots.

In de 850 jaar oude Basilique Saint-Sauveur trok het grote orgel mijn aandacht. De kern van het heiligdom is de aan de Basiliek grenzende Chapel Notre Dame, waar de bekende zwarte madonna staat.

Van het heiligdom wandel je via een pad met 14 haarspeldbochten omhoog naar het kasteel. In elke bocht staat een 'statie' van de kruisgang, die dateert van eind 19de eeuw. Onderweg passeer je ook nog enkele grotten. Het kasteel heb ik niet meer bezocht want het werd laat en de maag begon te knorren, maar de panorama's daarboven over de Alzou-vallei waren adembenemend.

Voor de rest laat ik de foto’s spreken.

Alle foto's in één oogopslag