Fietstocht 2023: Mady en Mathieu

 13-14 augustus: vriendenbezoek in Limburg en zweetrit naar Luik (Zonhoven-Lafelt-Luik: 2 etappes: 76,4 km - 740 altimeters)

Zondag was het vriendenbezoekdag in Limburg. Eerst 30 km van Zonhoven naar Hoeselt, waar Kris Berden en Tania Emmerechts al sinds 8 jaar wonen. De Komootroute leidde me langs het toeristische fietspad door het water en langs het openluchtmuseum van Bokrijk.

Image
Kris Kippen
Kris leidt de kippen naar hun hok.

Wat een leuk weerzien! We kennen mekaar al bijna 40 jaar. Het was al geleden van mijn (Corona)fietstocht rond België in 2021 voor Brailleliga vzw dat we mekaar gezien hadden. Enkele maanden voordien boden Kris en Tania me onderdak tijdens mijn voettocht rond België voor Straatverplegers vzw, de organisatie die ik tijdens deze tocht opnieuw met veel graagte steun. Zij verrichten prachtig werk in Brussel en Luik.

Daarna volgden 13 tegenwindse kilometers naar Maddy Jans en Mathieu Coenegrachts in Lafelt. Zij zitten in het Welcome To My Garden netwerk. Twee jaar geleden tijdens mijn voettocht overnachtte ik in hun tuin. Dit was toen de eerstvolgende halte na mijn verblijf bij Kris en Tania. Enkele maanden later, toen ik per fiets de ronde van België reed voor blinde slachtoffers van de overstromingen in de Vesdervallei, spraken we af in Maastricht. Nadien hielden we contact via Facebook. Het is zo fijn wanneer je met Welcome To My Garden gastgezinnen in contact kunt blijven!

Maandag zette ik koers naar Luik. Ik wilde eerst nog het fort van Eben-Emael bezoeken. Dat was er de vorige keren wegens tijdsgebrek overgeschoten. En nu lukte het weer niet: ‘s maandags gesloten. Geen erg, zo heb ik nog eens een goede reden om terug naar Limburg te fietsen.

De vrij korte route naar Luik (35km) werd een ‘zweetrit’ langs de Maas. Het was drukkend heet en zwoel, ondanks de luchtkoeling die de tegenwind mij bood. Het centrum van Luik lag helemaal opgebroken, wat ook niet prettig was om met de fiets door te ploeteren. Ik was blij toen ik er was. Mijn fietsconditie laat nog wat te wensen over.
 

Alle foto's Antwerpen - Luik