Fietstocht 2022: Carcassonne - Perpignan - Le Perthus

26-27 sept: Perpignan - Le Boulou (28,9 km - 240 altimeters) Spaanse grens bij Le Perthus (8km - 300 altimeters)

Maandag: De rit van Perpignan naar Le Boulou was puur ontspanning. Ik had rugwind, de hellingen waren erg mild en de route was mooi.

Image
Meer+Pyreneeën

Eerst passeerde ik het mooie Lac de Villeneuve-de-la-Raho, waar ik een poos op een bank heb zitten genieten van het mooie uitzicht. Daarna ging het verder door wijngaarden en langs het Eurovelo 8 fietspad, dat bijna letterlijk in de schaduw van de Pyreneeën loopt.

Dinsdag verwachtte ik een zware klim naar Le Perthus, het laatste Franse dorp pal op de grens met Spanje. Dat viel echter best mee: Het was wel een lange klim over vijf kilometer, maar hij was nergens echt steil. Ik heb hem zonder rustpauze uitgereden tot aan een winkel met een grote variëteit aan tuinbeelden en curiosa in plastiek, ceramiek en hout waar ik even een kijkje wilde nemen. Die bevond zich enkele honderden meters voor het dorp Le Perthus, ik was dus al boven. En tijdens de supersteile klimmetjes in midden Frankrijk, waar ik soms van mijn fiets moest afstappen en duwen, dacht ik telkens: da's een goeie training voor de Pyreneeën... Tja, ik zal volgende keer de Pyreneeën in een hoger gedeelte moeten kruisen om baat te hebben van die training.

En nu kan mijn Spaans avontuur beginnen. Ik voel me alleszins al meer op mijn gemak met de taal dan met het Frans.

 

23 - 24 sept: Carcassonne - Sigean (69,5 km - 450 altimeters ) - Perpignan (59,5 km - 470 altimeters)

Vrijdag stond er een vrij lange rit op mijn agenda. Halverwege Carcassonne - Perpignan had ik nergens logement gevonden.

De campings in die regio waren al gesloten en op één na — die door COVID geveld was — waren er ook geen Warmshowers gastgezinnen. De enige op fietsafstand was Arnaud in Sigean, 20 km ten zuiden van Narbonne.

Toen ik oostwaarts vertrok bleek ik ook nog tegenwind windkracht 4 te hebben. Er stonden me enkele uren zwaar ‘stoempen’ (zwaar trappen) te wachten.

Tot het dorpje ‘Moux’, waar ik een beeld van manneke pis ontdekte, volgde ik de drukke D-weg naar Narbonne. Verstand op nul en balanceren op de witte markeringslijn. Vanaf Moux zwenkte de route naar het zuiden en werd de tegenwind iets minder en het landschap en de weg veel aangenamer. Kilometers en kilometers aan een stuk doorkruiste ik heuvelende wijngaarden en passeerde ik een tiental châteaux. Een heuvel had te lijden gehad van een bosbrand.

Image
Route Perpignan

Daarna werd het landschap ruiger met rotspartijen en hogere heuvels. Sommige gedeeltes van de baan leken zelfs op een canyon. De weg was gelukkig voornamelijk vlak omdat hij een rivierbedding volgde, dat viel mee want de laatste kilometers wegen altijd wat zwaarder. Kort na dit mooie stuk bereikte ik Sigean, mooi op tijd om eerst nog iets te kunnen eten voordat ik naar mijn Warmshowers gastheer Arnaud trok.

Zaterdag zag ik voor het eerst deze fietstocht in de verte de zee, bij het dorpje La Palme, dat achter een zoutmeer ligt.

Een eind verderop, voorbij Leucate, volgde ik de Eurovelo 8 op een smalle landstrook tussen de zee en een zoutmeer. Ongeveer in het midden van het Leucate-Salses zoutmeer lagen een hele reeks schaaldierboten (conchilyculteurs) met restaurantbarakjes waar de vangst meteen geproefd kon worden. Veel ambiance en couleur locale.

In het zuiden achter de bergen begon de lucht gitzwart te kleuren. Dat beloofde niet veel goeds. Toen de eerste druppels vielen veranderde ik van schoeisel: met blote voeten in sandalen, dan blijven bij een drache (gietende regen) mijn sportschoenen en sokken droog. Uiteindelijk kreeg ik onderweg maar een licht buitje te verduren.

Na de rit langs het strand volgde ik een poos de voie verte de l’Agly over de Eurovelo V81. Vanaf daar verliep, op 5 km langs een D-weg na, heel het traject naar Perpignan over vrij liggende fietspaden.

In Perpignan had het blijkbaar zwaar geregend want daar stonden grote plassen op de weg. En toen ik een half uur onder dak was, begon het opnieuw te gieten. Wat heb ik al geluk gehad met de regen. Hoe lang gaat dat nog duren?

Alle foto's in één oogopslag

Je kunt mijn lange fietstocht voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, Indië steunen via https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Dank - Thuk ye she

Alle #cyclingfortibet etappes tot vandaag: https://www.komoot.nl/.../-cycling-for-tibet-summer-2022

#eurovelo8 #eurovelo81 #mediterranean #cyclingforTibet #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet

Klik op een van onderstaande links voor meer info: 
International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause