Frankrijk

Oktober 2023 -- Tijdschrijft De Vakantiefietser/Wereldfietser (BE/NL) vroeg me een artikeltje te schrijven over mijn 'terugkomst' na de lange fietsreis naar Spanje en Portugal.

Eind juni moest ik het indienen. Toen was ik al een kleine maand terug thuis en voelde ik me nog steeds niet op en top.

Gelukkig is de zwaarte in mijn lijf en de mist in mijn hoofd nu opgeklaard en is de fietsgoesting helemaal terug.

27 augustus: hospitaalbezoek in Maubeuge.

Via het Maasstadje Fumay reed ik Noord-Frankrijk binnen. Van daar reed ik naar vrienden in het nabije Vaux-Villaine die daar een huis aan het restaureren zijn. Het was vrij zwaar fietsen in deze regio. Veel korte maar steile hellingen. Na enkele omzwervingen en een zwaar onweer ging ik nog even 'goeiedag' zeggen bij kennissen bij wie ik logeerde tijdens eerdere tochten, respectievelijk in Maubeuge en Bellignies, en dan zat ik alweer terug in Belgenland!

25-26 mei: Vrijgevige Nederlandse buren Evelyne en Wim

24 mei: kamperen in de tuin van Ophélie en Rudy
Na een lange en vermoeiende rit kwam ik woensdagavond vrij laat aan in Angicourt. Het was nog een paar kilometer en een steile klim om bij de camping te komen, maar gelukkig verwelkomden Ophélie en Rudy me om in hun tuin te blijven en met hen te dineren. Ik kon ook hun badkamer gebruiken voor een douche en Rudy stopte mijn vuile was in een was-droogmachine zodat ik de volgende ochtend alles weer droog en schoon zou hebben. Wat een heerlijke afsluiting van een lange fietsdag!

20-21 mei: lichtshows van Chartres, Picassiette House, kathedraal
Na zeven dagen achter elkaar gefietst te hebben, was een rustdag om Chartres te bezoeken meer dan welkom. Het wordt waarschijnlijk mijn laatste rustdag deze reis, tenzij de tegenwind zo meedogenloos is dat ik er nog een moet nemen.

17 mei: Diner en pianomuziek bij Marianne thuis in Bracieux
Woensdagavond werden Els en ik door Marianne Claus-van Der Made uitgenodigd voor een etentje. Ze had op Facebook gezien dat we in de buurt waren en stuurde me een berichtje.

Toen we na het installeren van ons kamp op de naburige camping Huttopia Le Châteaux bij haar thuis aankwamen, werden we hartelijk ontvangen met een aperitief.

14 mei: Vivonne - Chatellerault (62,5 km -640D+)
Rond middernacht stopte het met regenen, maar de zon geraakte 's ochtends niet door de mist breken en het bleef tot het middaguur kil en vochtig.

De route was leuk: 5 km over een grindpad langs de rivier de Clain, gevolgd door rustige D-wegen die de ene vallei na de andere in- en uitklimmen. Met een lichte tegenwind op het vlakke tussen de dalen.

3 mei: Saint-Jean de Luz - Capbreton (44,2 km - 430D+)

Van Saint-Jean tot Biarritz heb ik Eurovelo 1 gevolgd: het was een heel zware route: steeds steil bergop, onmiddellijk gevolgd door een duikvlucht, en helemaal geen vlakke stukken. De Eurovelo heet hier ‘Velodyssée’, maar ik denk dat veel fietsers hem eerder beschouwen als een velocalvaire….

Maandag 26 sept: Ontbijt met Silas

Maandagochtend ontbeet ik in de jeugdherberg samen met Silas, een Amerikaan uit Seattle die verliefd is op Occitanië.

Hij reist gemengd met een fiets en de te zware of lange stukken doet hij met trein of bus. Wanneer hij terugkeert naar de US laat hij zijn fiets achter bij een vriend in Marseille tot zijn volgende tocht.

Zondag 25 sept: Citadel, musea en kerken in Perpignan

Zondag had ik een dag uitgetrokken om Perpignan te bezoeken. Ik probeer deze reis tijd uit te trekken om minstens enkele monumenten te bezoeken in de grotere steden die ik passeer. Met de wagen knal je daar doorgaans voorbij, op weg naar je eindbestemming. Deze reis heb ik geen echte eindbestemming, ik modder van dag tot dag maar wat aan.