Frankrijk

Maandag 26 sept: Ontbijt met Silas

Maandagochtend ontbeet ik in de jeugdherberg samen met Silas, een Amerikaan uit Seattle die verliefd is op Occitanië.

Hij reist gemengd met een fiets en de te zware of lange stukken doet hij met trein of bus. Wanneer hij terugkeert naar de US laat hij zijn fiets achter bij een vriend in Marseille tot zijn volgende tocht.

Zondag 25 sept: Citadel, musea en kerken in Perpignan

Zondag had ik een dag uitgetrokken om Perpignan te bezoeken. Ik probeer deze reis tijd uit te trekken om minstens enkele monumenten te bezoeken in de grotere steden die ik passeer. Met de wagen knal je daar doorgaans voorbij, op weg naar je eindbestemming. Deze reis heb ik geen echte eindbestemming, ik modder van dag tot dag maar wat aan.

Vrijdag 23 sept: overnachting bij Arnaud in Sigean

Ik was blij toen ik na 69 km zwoegen bij windkracht 4 tegenwind rond 19:30 bij Warmshowers gastheer Arnaud arriveerde. Ik was eerst iets gaan eten in een Thais restaurant omdat Arnaud nog niet thuis was. Ondertussen was de — al voor eerder voorspelde— regenbui begonnen. De laatste kilometer tot zijn appartement zat ik even in de nattigheid.

Zaterdag 24 sept: piratenfeest in Lapalme

Toen ik zaterdag tijdens mijn rit van Sigean naar Perpignan Lapalme bereikte had ik zin in een koffietje, maar in het dorp was niet veel beweging meer. Een eind verderop passeerde ik een terras dat geopend leek. Ik stopte, maar het bleek om voorbereidingen voor een een privé party te gaan.

26-27 sept: Perpignan - Le Boulou (28,9 km - 240 altimeters) Spaanse grens bij Le Perthus (8km - 300 altimeters)

Maandag: De rit van Perpignan naar Le Boulou was puur ontspanning. Ik had rugwind, de hellingen waren erg mild en de route was mooi.

Vrijdag 23 sept: Atelier Gutenberg in Carcassonne doneert Spaanse flyers

Toen Dominique de Spaanstalige flyer naar Atelier Gutenberg in Carcassonne had verzonden om hem te laten drukken, kregen we van Olivier Bourjade onderstaand antwoord m.b.t. de prijs:

21-22 sept: stadsbezoek Carcassonne

De jeugdherberg ligt midden in de Cité Médiévale, dus mijn eerste dag in Carcassonne bracht ik daar door. Ik kuierde wat door de smalle straatjes met de talrijke toeristenboetiekjes, restaurants en op elke hoek een ijssalon met verleidelijke smaken vers gedraaid ijs. Hoeveel liter ijs hier dagelijks over de toonbank schuift weet ik niet, maar 's middags loopt één op vijf bezoekers met een crème glace in de hand, schat ik.

Dinsdag 20 sept: bezoek aan abdij van Saint-Papoul

De abdij wordt voor het eerst vermeld in een tekst uit 817. Saint Papoul was een martelaar uit de 1ste eeuw die daar vereerd wordt. Volgens de legende werd zijn schedelpan afgehakt. Dit zou 3 km hier vandaan gebeurd zijn. Op die plek werd later een hermitage gebouwd ter herinnering aan zijn marteldood. Op de plek waar hij zelf zijn schedel neerlegde zou een geneeskrachtige bron ontsproten zijn. Te geloven of niet….

Zondag 18 sept - Lavaur:
Overnachting bij Warmshowers Host Rupert

Zondagmiddag bracht ik een bezoek aan het Nalanda klooster in Labastide Saint-Georges, dus daarna kon ik geen lang eind meer fietsen. In de buurt waren geen campings, maar wel een Warmshowers Foundation host: Rupert. Ik kon bij hem terecht. Ik verwittigde hem dat ik pas rond negenen zou arriveren.

Zondag 18 sept: een halve dag in het Nalanda klooster

De zusters van het Dorjé Pamo klooster hadden me aangeraden ook een bezoek te brengen aan het grote Nalanda klooster in Labastide St. Georges, een vijftal kilometer verder. Op een berichtje dat ik vrijdagavond laat nog verstuurd had, had ik nog geen reactie ontvangen, maar omdat het zondagmiddag sowieso bezoekersdag is, kon ik er ook zonder afspraak terecht.

16-17 sept: bezoek met rondleiding en dagje appels rapen

Vrijdagochtend rond 10u30 arriveerde ik bij het Dorjé Pamo klooster en ontmoette op de inrit al meteen zuster Lhamo, die aan de ingang de post ging halen. Ja, ik was de ‘cycliste’ die een afspraak had met zuster Palmo, een Nederlandse zuster die vorig jaar in juli tot Boeddhistische non gewijd werd.

15-16-17 september, Cabanès: Gratis verblijf bij Geneviève en Jean Bru op hun hoevecamping

Vrijdag in de late namiddag keerde ik terug van het Monastère dorjé pamo vrouwenklooster in En Baut en wilde ik aan Geneviève melden dat ik nog graag een derde nacht wilde blijven op haar kampeerterrein. Ik heb nl. met de zusters afgesproken dat ik morgen een dagje appelen kom helpen rapen om de goede exemplaren die nog voor een lekkere compote kunnen dienen eruit te triëren.