Fietstocht 2022: Valencia - Kathedraal

Maandag 24 okt: Bezoek aan de kathedraal

Omdat de kathedraal zich het dichtst bij het hostel bevond waar ik verbleef, liep ik eerst daarlangs.

De kathedraal heeft drie poorten in drie verschillende stijlen: een Romaanse, een Gotische en een Barokpoort. Die laatste is de hoofdingang op de Plaza de la Reina. Opmerkelijk is dat die ingang wat weggestopt zit aan de linkerkant van de voorgevel. De reden is dat het grote plein vroeger helemaal volgebouwd was. Om de ingang goed tot zijn recht te laten komen liet de architect hem uitkomen op een lange rechte straat. Na afbraak van heel die wijk, speelde dat effect echter niet meer en nu zit de poort weggestopt in de linkerhoek van de kathedraal.

Image
24 Okt_Kruik

In de kathedraal worden enkele belangrijke relikwieën bewaard, waaronder de kruik die Jezus gebruikte tijdens het laatste avondmaal, de linkerarm van martelaar Sint-Vincent, patroonheilige van Valencia, en stukjes van het passiegewaad van Jezus.

Onderzoek wees uit dat de heilige kruik van Palestijnse makelij uit de 1ste eeuw VC is. Jezus zou het originele bovenste kopje gebruikt hebben tijdens het laatste avondmaal. Er zijn echter een vijftal Europese steden die op basis van onderzoek beweren de originele kruik te bezitten, waaronder Leon en Genua….De voet met versieringen werd in de 11de eeuw toegevoegd om de kop te beschermen en versterken. De kruik bevindt zich sinds 1437 in de kathedraal van Valencia. In tijden van oorlog en tijdens de Moorse bezetting werd ze her en der verstopt, o.a. In de Pyreneeën. De pausen Johannes Paulus II (in 1982) en Benedictus XVI (in 2006) hebben er in Valencia de Eucharistie mee gevierd.

De linkerarm San Vicente, diaken van Valencia die in 304 martelaar werd, werd in 1970 aan de kathedraal geschonken. Daarvoor lag hij in Bari, Italië. In 1104 ging een Spaanse bisschop de arm halen in het Heilig Land, maar op de terugweg overleed de arme man onverwachts in Bari en zijn bagage bleef daar.

Verder is er in het museum een mooie collectie van gotische en renaissance religieuze kunst. Om alles te kunnen bekijken heb je minstens een halve dag nodig.

Tussen het huidige museumgedeelte en het bisschoppelijk paleis ernaast loopt een passerelle die tijdens de pest van de 14de eeuw werd aangebracht, zodat de bisschop zich niet op straat hoefde te begeven.

In de kapel van San Francisco de Borja hangt een werk van Goya (1768). San Francisco verjaagt bij een stervende de demonen. Die zouden later terugkomen in Goya’s serie ‘Los Caprichos’.

Verder is er de enorme ‘Custodia Corpus Christi’, die jaarlijks wordt meegedragen in de Corpus Christi processie. Ze dateert uit midden 20ste eeuw en bevat 600 kg zilver, 5 kg goud en 750 gr platinum, allemaal voortkomend uit geschonken juwelen door Valencianen ter compensatie van de heiligschennis tijdens de burgeroorlog 1936-39. Het gevaarte is 5 meter hoog en 2 meter breed en is daarmee de grootste custodia ter wereld.

Voor de overige kunstwerken die ik fotografeerde verwijs ik naar de fotobijschriften.

 om het mild uit te drukken…

Alle foto's van de kathedraal

China verwoest de Tibetaanse cultuur en traditie in Tibet. Die kan enkel overleven via Tibetaanse kloosters in het buitenland. Je kunt mijn lange fietstocht voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, Indië steunen via https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Dank - Thuk ye she

#cultuur #stadswandeling #valencia #valenciaspain #unescoworldheritage #cyclingforTibet #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet

Klik op een van onderstaande links voor meer info: 
International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause