Fietstocht 2022: Perpignan

Zondag 25 sept: Citadel, musea en kerken in Perpignan

Zondag had ik een dag uitgetrokken om Perpignan te bezoeken. Ik probeer deze reis tijd uit te trekken om minstens enkele monumenten te bezoeken in de grotere steden die ik passeer. Met de wagen knal je daar doorgaans voorbij, op weg naar je eindbestemming. Deze reis heb ik geen echte eindbestemming, ik modder van dag tot dag maar wat aan.

Perpignan is een typisch zuiderse oude stad met veel smalle straatjes en steegjes. Ik wilde beginnen met het verst weg gelegen monument, de Spaanse citadel, en van daar terug afzakken naar het de binnenstad. Het eerste monument dat ik op weg naar de citadel tegenkwam, was de Eglise Saint-Matthieu. De mis was net gedaan, dus ik kon er even mijn neus binnensteken.

Vlak daarna passeerde ik de Centre d'Art Contemporain Walter Benjamin, een museum dat ik niet op het toeristisch stadskaartje terugvond. Reden genoeg om te gaan kijken. Er liep een gratis toegankelijke tentoonstelling van de Oost-Duitse fotograaf Andrej Pirrwitz: Les couleurs du silence. Pirrwitz maakte het verval van het communisme en de val van de Berlijnse muur mee, zag hoe het Westen afgleed naar een doorgeschoten individualistisch materialisme en hoe dat leidde tot de klimaatcrisis die nu heel onze planeet bedreigt. Als reactie op de nakende ondergang van de wereld fotografeert hij vervallen, uitgeleefde fabrieken waarin nog symbolische overblijfselen te vinden zijn van onze hedonistische, consumentistische cultuur, zoals lege flessen of afval bijvoorbeeld.

Image
sept_Perpignan_2

Na een kwartiertje verder wandelen stond ik voor de imposante walmuur van de Spaanse Citadel. In het midden van de 16de eeuw liet de Spaanse koning Filips II die rond het oude paleis van de koningen van Mallorca bouwen, een koninkrijk dat standhield van 1276 tot 1349 en dat Mallorca en de Catalaanse Pyreneeën omvatte. Het imposante paleis was, op enkele stoelen na, niet meer bemeubeld. Er loopt een vaste tentoonstelling van de geschiedenis van de typisch Catalaanse granaatsieraden en een tijdelijke fototentoonstelling. Vanaf de toren heb je een fantastisch uitzicht over heel de stad, de pic du Canigou en de Pyreneeën.

Na de Citadel wandelde ik naar het museum Hyacinthe Rigaud, dat een rijke collectie 20e-eeuwse en gotische/barokke kunst bezit van kunstenaars die een band hadden met Perpignan of Occitanië.

Zo was er een zaaltje met werken van Raoul Dufy, die wegvluchtte uit Nice toen Italië de oorlog verklaarde aan Frankrijk. Perpignan was een toevluchtsoord voor velen omdat het niet bezet werd door de Duitsers tijdens oorlog. Ook Picasso kwam zich hier van 1953 to 1955 herbronnen nadat hij wegens het Franquisme niet meer terug naar Catalonië kon. Aristide Maillol leerde Jean Matisse, zoon van, beeldhouwen in deze streek.

Na deze vrij grote collectie waarmee ik lang zoet was, volgde een verdieping met prachtige barokke en gotische werken. Hier wandelde ik sneller door, hoewel de kwaliteit van de werken naar mijn aanvoelen die van kunstwerken die ik in andere steden gezien had, overtrof.

Image
Perpignan_6

Last but not least was er een tijdelijke tentoonstelling van George-Daniel de Monfreid, een tijdgenoot en dichte vriend van Gaugin, die duidelijk een invloed had op zijn werken. De Monfreid vertegenwoordigde Gaugin in Parijs tijdens diens verblijven in Tahiti.

Ondertussen was het al rond zes uur. Op de terugweg naar de jeugdherberg had ik nog een stop aan de Kathedraal-Basiliek van Johannes De Doper en de aangrenzende 'campo santo' gepland. Toen ik de kathedraal betrad, ging er net een avondmis beginnen. Er klonk prachtige orgelmuziek en ik zette me even neer om te luisteren. Even later kwam een kosteres me een tekstblad geven. Ze ging ervan uit dat ik de mis ging bijwonen. Toen er naast de live orgelmuziek ook nog een sopraan aantrad, ben ik inderdaad de mis blijven volgen omdat die zo mooi was.

Vorige week zondag een een Tara puja in een Tibetaans klooster, deze week een christelijke mis in een kathedraal. Ik ben echt wel aan een interreligieuze tocht bezig dit jaar.

 

Alle foto's in één oogopslag

 

Je kunt mijn lange fietstocht voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, Indië steunen via https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Dank - Thuk ye she

 

#centredartcontemporainewalterbenjamin #citadel #citadelperpignan #museehyacintherigaud #demonfreid #cultuur #carcassonne #cyclingforTibet #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet

International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause