Fietstocht 2023: Chartres

20-21 mei: lichtshows van Chartres, Picassiette House, kathedraal
Na zeven dagen achter elkaar gefietst te hebben, was een rustdag om Chartres te bezoeken meer dan welkom. Het wordt waarschijnlijk mijn laatste rustdag deze reis, tenzij de tegenwind zo meedogenloos is dat ik er nog een moet nemen.

Chartres en Lumières 
Elke avond bij het invallen van de nacht tot 1u worden licht- en geluidsshows geprojecteerd op bekende historische gebouwen, bruggen en rivierkades van Chartres. Hoewel ik zaterdagavond behoorlijk moe was na weer een dag met tegenwind, ben ik naar de stad gewandeld om iets te eten en enkele van de lichtshows te zien.

Ik denk dat het in Midden-Frankrijk trendy is geworden om deze lichtshows te presenteren. Ik zag ze ook in Orléans en Bourges en ik las dat ze ook op het kasteel van Blois te zien zijn.
 

Image
Picassiette

Maison Picassiette 
Zondagochtend fietste ik, na een langer dan normale nachtrust, naar Picassiette House, een uniek 'art brut' kunstwerk en een voorbeeld van naïeve architectuur. Het was inderdaad een buitengewoon en verrassend huis om te bezoeken.

Het verhaal erachter: Het was de woning van Raymond Isidore en zijn echtgenote. Raymond werd geboren in Chartres in 1900. In 1924 trouwde hij met Adrienne, die 11 jaar ouder was en al drie kinderen had. Hij kocht dit stukje grond en bouwde er een huis op voor zijn gezin. Tijdens wandelingen voelde hij zich aangetrokken door de glinsterende en kleurige scherven van gebroken serviezen en hij begon de scherven te verzamelen. In 1938 zegt hij zijn vrouw dat hij een leuk idee heeft om het huis te decoreren en hij begint het hele huis te bedekken met mozaïeken, schilderijen en sculpturen van iconische monumenten in Frankrijk en elders. Niet alleen het huis en de kamers, maar ook stoelen, tafels, de oven, tot zelfs de naaimachine van zijn vrouw en andere kleine huishoudelijke voorwerpen.

Voor Raymond was dit zijn passie; hij stopte er letterlijk zijn 'ziel' in -- hij bouwde een 'zielkamer'. Het was een levenslang doorlopend kunstwerk. In totaal verzamelde hij 15 ton veelkleurig serviesgoed en bijzonder steenpuin en werkte hij er 33 jaar aan.
Raymonds bijnaam was 'Picassiette', wat een samentrekking is van Picasso en Assiette (bord). Hij is een man die zijn droom 'werkte', dag in dag uit.
Na alle majestueuze en exorbitante kathedralen en kastelen die ik bezocht, was dit creatieve en leuke huis een welkome luchtige en inspirerende plek. Ik heb er drie keer de geadviseerde bezoektijd van 25 minuten in doorgebracht.

Atypisch bezoek aan de kathedraal Notre-Dame (Chartres Cathedrale Notre Dame)
De kathedraal van Chartres is een 'must-see'. En het zal waarschijnlijk de laatste zijn van de reeks kathedralen die ik de afgelopen 10 maanden heb bezocht. Dus na een lichte lunch liep ik de 80 treden op die naar de Notre-Dame leidden. Onderweg naar boven zag ik veel mensen van Indiase afkomst op straat. Toen ik op het kathedraalplein aankwam, hoorde ik waarom er zo veel waren: de Sri Lankaanse katholieke Tamil-gemeenschap hield vandaag een bedevaart met een kerkdienst in de kathedraal. Ze vulden het hele middenschip. Toeristen werden niet toegelaten tijdens de dienst, die tot 18 uur zou duren. Ik liep naar een kraam waar autorisatiearmbandjes werden uitgedeeld en legde uit dat het vandaag mijn enige dag in Chartres was en dat ik +6.000 km had gefietst om de Tibetaanse cultuur en tradities te helpen behouden. De aardige Sri Lankaanse man achter de tafel was onder de indruk en gaf me met een heel brede glimlach een armband. Aziatische mensen zijn meestal erg goedhartig en medelevend. Bedankt!

Vanwege de kerkdienst kon ik alleen de zijgangen bezoeken. Het beroemde 'labyrint' onder de centrale koepel was niet zichtbaar omdat hij vol stoelen stond. Maar ik heb erg genoten van de Sri Lankaanse interpretatie van een christelijke mis, hun melodieuze zang en gebeden en hun kleurrijke kleren. En voor de goede orde heb ik een foto van het labyrint gemaakt van een ansichtkaart in een nabijgelegen toeristenwinkel.

China verwoest de Tibetaanse cultuur en traditie in Tibet. Die kan enkel overleven via Tibetaanse kloosters in het buitenland.  Ik fiets voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, India. Help de Tibetanen in ballingschap hun bedreigde cultuur te bewaren met een gift via de donatiepagina https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Dank - Thuk ye she

Alle #cyclingfortibet etappes tot vandaag: https://www.komoot.nl/.../-cycling-for-tibet-summer-2022

#CostaBlanca #cyclingforTibet #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet

Klik op een van onderstaande links voor meer info: 
International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause