Rond België 2021: Iers Kruis - Lafelt

20 Juni: geschiedenis van het Iers Kruis in Lafelt

Ik kampeerde in de tuin van Maddy Jans en Mathieu in de Iers Kruisstraat. Niet zomaar een straatnaam, een halve kilometer van hun woning staat inderdaad een monument met een Iers Kruis.

Aangezien tijdens mijn fietstocht rond Ierland en het Verenigd Koninkrijk de Kelten met hun standing stones en het daaruit volgend Keltisch-geïnspireerd vroege christendom met zijn Ierse kruisen een van mijn schrijfonderwerpen waren, wandelde ik er 's ochtends onbepakt heen.

Het kruis staat er ter herinnering aan De slag bij Lafelt. Die vond plaats op 2 juli 1747 in het kader van de Oostenrijkse successieoorlog en duurde welgeteld één dag. De inzet was Maastricht en de heuvels daarrond. De kemphanen waren enerzijds de Fransen en de Ieren, anderzijds de 'geallieerden' met de Engelsen, Oostenrijkers en Staatsen (Hollanders).

De Ieren waren niet bepaald Fransgezind, maar al wie vijand was van de gehate Engelsen was hun vriend.

Lafelt was het epicentrum van de strijd. De heftige Ieren slaagden erin met enkele stormaanvallen een wig te drijven tussen de geallieerde linies en het geallieerde opperbevel besloot zich terug te trekken.

Er vielen waarschijnlijk 5.000 doden en 10.000 gewonden. Pure waanzin, maar jammer genoeg iets van alle tijden...

 

Iers Kruis