Fietstocht 2022: Barcelona

7-10 okt: Barcelona

Vier dagen Barcelona, waarvan ik een redelijk gedeelte van mijn beschikbare tijd moest besteden om praktische zaken te belopen: een nazicht voor mijn fiets regelen, want met mijn toer rond Nederland erbij zit ik nu aan 4000km en 20.000 hoogtemeters. De remblokjes zullen wel aan vervanging toe zijn. Een tandartsbezoek versieren, want er brak een stuk af van een gammele hoektand. Een pakketje verzenden. Een nieuw windstopperjasje kopen.

Vrijdag regende het tot een eind in de namiddag. Ik reed ‘s avonds enkel nog eens naar het centrum om het vergeten laadkabeltje te gaan halen aan de bushalte van Camping Barcelona

Toen passeerde ik de Sagrada Familia en de Plaza de Cataluña.

Zaterdag had ik Paul en Mar, bij wie ik twee dagen logeerde, uitgenodigd voor een lunch bij een Indisch restaurant, en daarna reed ik door naar Casa del Tibet (zie eerdere post: klik hier).

Zondag moest ik verkassen naar Hostal SafeStay BCN. Dat bevindt zich naast Casa Batlló Gaudí, een van de iconische Gaudí gebouwen in de stad. Er staat altijd een groep toeristen voor om het te fotograferen. ‘s Avonds vervoegde ik de meute voor een foto, maar ik besliste het pand niet te bezoeken. Eigenlijk ben ik zo geen fan van de architectuur van Gaudí. Hij moet een enorme verbeeldingskracht gehad hebben, maar ik vind zijn stijl te ver gezocht en sprookjesachtig. Te veel spielerei.

In de late namiddag begaf ik me naar Parc Güell om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en nog wat meer werk van Gaudi te zien, haha. Althans langs de buitenkant.

 

Image
Park Güel

Parc Güell was een idee van ondernemer Eusebi Güell. Hij wilde in 1900 op de heuvel boven Barcelona een urbanisering voor welstellende Barcelonezen neerpoten in een mooi aangelegd park, weg van de drukte van de stad. Hij nam Gaudí aan als architect. Ze werkten 14 jaar aan het park, maar het werd een commercieel fiasco en in 1914 werden de werken stopgezet. De stad kocht het terrein over en maakte het in 1926 voor iedereen toegankelijk als park.

Maandag wandelde ik naar de Gotische wijk. Ik was daar in 1977 ook geweest en stelde er nog maar eens experiëntieel vast dat herinneringen niet betrouwbaar zijn. Ik had er een heel andere voorstelling van.

Op Plaça de Sant Jaume, het plein tussen het stadhuis en de Generalitat de Cataluña, stond er iets te gebeuren. Er stond een ploeg van de Spaanse RTVE klaar, maar ik ben niet blijven wachten want ik had een ticket voor het MacBa (museum hedendaagse kunst) om 15 uur. Die musea worden meestal niet platgelopen, hier kon ik weer enkele uurtjes ontsnappen aan de stadsdrukte.

Toen ik de kathedraal passeerde merkte ik dat zowel de zijkanten als de voorgevel misbruikt werden voor reclame. De kerkfabriek zal geld nodig hebben….

Het MacBa museum was groter dan ik verwachtte, maar de opstellingen zijn heel ruim bemeten dus je wordt niet overdonderd door massa’s kunst.

De benedenverdieping was helemaal voor de Braziliaanse kunstenares Cinthia Marcelle. Als je de zaal naar rechts betrad, botste je achter de hoek op een barricade van verschillende, netjes geordende materialen. Wanneer je langs links binnenging, zag je een grote installatie de met diezelfde materialen gebouwd was. Niet door Cinthia, maar door kunststudenten kort voor de opening van de tentoonstelling. Al improviserend en interagerend met elkaar.

Verder waren er van Cinthia nog enkele trage video’s en een aantal fotowerken. Ik vond haar werk vrij poëtisch en contemplatief.

De tweede verdieping toonde 20ste-eeuwse kunst, pop art en psychedelische kunst en muziekvormen, met flashbacks naar bv. de Beatles en Velvet Underground. Er was ook veel aandacht voor sociale stromingen, zoals het verzet tegen Franco in Barcelona in 1936 en het feminisme. Op de bovenste verdieping was een nieuwe tentoonstelling in opbouw.

Na enkele dagen stad kijk ik ernaar uit om weer te beginnen fietsen.

Alle foto's van Barcelona

Je kunt mijn lange fietstocht voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, Indië steunen via https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Dank - Thuk ye she

#cyclingforTibet #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet

Klik op een van onderstaande links voor meer info: 
International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause