Cycling for Shatsa 2024: Braunschweig

30 juli: bezoek aan Braunschweig bij tropische temperaturen.

Braunschweig is een toffe stad met veel groen. Om van de camping naar het 'Stadtmuseum' -- mijn eerste halte -- te geraken, reed ik 3 kilometer door een prachtig park.

De tweede verdieping van het Stadtmuseum was aan beeldende kunsten gewijd, van de 18de eeuw tot kunst van na 1945. Meestal Duitse kunstenaars, met hier en daar een Nederlander. Er waren weinig werken die me aanspraken, ik fotografeerde er enkele.

Op de eerste verdieping werd etnologische kunst getoond, voornamelijk uit de Duitse koloniën (Tanzania) en ook 'toeristische' kunst uit Noord-Amerika, de populaire 'Wild West'. In deze afdeling werden kritische vragen gesteld over racistische kunst, gestolen kunst en eventuele teruggave of minstens samenwerking met de landen van oorsprong.

Daarna passeerde ik door de historische Magnitor wijk met de 14de eeuwse Magni kerk, om vijfhonderd meter verder bij het 'Happy Rizzi House' te belanden van de New Yorkse pop-art kunstenaar James Rizzi (1950-2011). Een kleurrijk en vrolijk kantorencomplex.

Image
Burgplatz
Burgplatz

Ondertussen was het al 13 uur voorbij en pufte ik verder naar de St.-Blasius Dom, een bouwwerk dat dateert uit de 13de eeuw en dat gebouwd werd door Hendrik de Leeuw (1129-95). Dat zou een neef geweest zijn van Richard Leeuwenhart, zo vertelde men me later op de camping. Hoewel de Dom nog niet voltooid was bij zijn overlijden, heeft Hendrik er toch een praalgraf gekregen, naast zijn tweede echtgenote Matilde van Engeland, die in 1189 overleed.

De manier waarop Jezus in de Dom uitgebeeld werd vond ik op zijn minst merkwaardig. Hij hangt met ogen open recht voor zich uitkijkend aan zijn kruis en draagt niet de gebruikelijke lendedoek maar een deftig lang gewaad. Het houten beeld past in de stijl 'Volto Santo' kruisbeelden, Italiaans voor 'heilig gelaat. Het werd in de 12de eeuw gemaakt door ene Imervard en heet daarom Imervard kruis.

Een passiebeeldhouwwerk in de rechtervleugel toont een zittende Christus net nadat hij de geselingen heeft doorstaan en getooid werd met de doornenkroon. Hij zit er echter helemaal niet lijdend bij, maar eerder dromerig. Hij deed mij denken aan Urbanus (voor de niet-Vlamingen: Urbanus is een Vlaamse komiek).

Daarna slenterde ik door naar de Altstadtmarkt met het oude raadhuis, dat dienst deed van de 13de eeuw tot 1671 en vervolgens gebruikt werd als een handelsmarkt en receptieruimte.

Wegens de hitte keerde ik vroeger dan gepland terug naar de camping om nog een frisse duik te kunnen nemen in de zwemvijver bij de camping.


Ik fiets voor de Tibetaanse Shatsa Organisation bibliotheek in Ladakh.
Alle giften groot en klein zijn welkom op rekeningnummer BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw ('Shatsa' in de Mededeling). Via de donatiepagina  www.reachoutforacause.org/ik-help kan ook, maar daar staat een foutje in, dat ik niet zelf kan aanpassen: "Steun voor Tashi Lhunpo", moet "Steun voor Shatsa" zijn.

ThX!