Cycling for Shatsa 2024: Wolfsburg Kunstmuseum

1 augustus- Kunstmuseum Wolfsburg (ingehuldigd 1994)

Alle foto's in één oogopslag

Onderweg had ik een flyertje gezien van een museum voor hedendaagse kunst in Wolfsburg. Dat lag niet op mijn route, maar was niet zo ver van Helmstedt, waar ik woensdag was aangekomen. 32 km met de fiets zag ik echter niet zitten, omdat de terugrit waarschijnlijk te zwaar zou zijn, na een slenterend museumbezoek.

Ik ging dus met de bus. 11€ enkele rit vond ik vrij duur, maar het was wel fijn om eens niet trappend naar het voorbijglijdend landschap te kijken. De bussen waren comfortabel en reden stipt op tijd.

Image
De oude VW fabriek in Wolfsburg

Zodra ik van de bus stapte, zag ik de vier torens van de (oude?) VW fabriek. Wolfsburg autostad, alles staat hier in het teken van VW.

Het is een moderne stad die architecturaal ook wel wat te bieden heeft, met o.a. ook een gebouw van Zara Hadid, de Iraanse architecte van het Havenhuis in Antwerpen. Op Wikipedia las ik dat de stad en de fabriek pas in 1938 door de nazi’s waren gesticht 😖 🤮. Tijdens de oorlog werden er geen wagens geproduceerd, maar zwaar oorlogsmaterieel  voornamelijk door dwangarbeiders. Geen fris verleden….

Na de kille grensovergang bij Marienborn die ik gisteren bezocht was het kunstmuseum een frisse verademing. De tentoonstelling “Werelden in beweging, 30 jaar Kunstmuseum” omvatte grote namen van hedendaagse en 20ste eeuwse kunstenaars zoals Bruce Nauman, Jan Dibbets en zelfs ons Luc Tuymans (2 werken) en Panamarenko waren erbij. Zonder enige vorm van censuur geven de kunstenaars kritiek op de belangrijkste aspecten van de Westerse wereld en wat er zoal allemaal scheefloopt. Of ze creëren gewoon een alternatieve wereld.

Op de bovenverdieping liep een tentoonstelling van de Dominicaans-Amerikaanse kunstenares Firelei Báez (*1981). Veellagige werken van kleurrijke, dikwijls vreemde, onherkenbare antropomorfe figuren op een ondergrond van oude landkaarten of plannen van gebouwen of industriële installaties.

 

Ik fiets voor de Tibetaanse Shatsa Organisation bibliotheek in Ladakh.
Alle giften groot en klein zijn welkom op rekeningnummer BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw ('Shatsa' in de Mededeling). Via de donatiepagina  www.reachoutforacause.org/ik-help kan ook, maar daar staat een foutje in, dat ik niet zelf kan aanpassen: "Steun voor Tashi Lhunpo", moet "Steun voor Shatsa" zijn.

ThX!

Alle foto's in één oogopslag