Fietstocht 2022: Almeria

Woensdag 16 nov: Highlights stadsbezoek Almería

Een dag is niet lang om enkele kledij-aankopen te doen voor mijn winterverblijf in de Alpujarras, waar het stevig kan winteren, en toch ook nog iets van de stad te zien. Ik stippelde een traject uit dat op wandelafstand langs enkele hoogtepunten passeert, want mijn fiets stond bij de fietsenmaker.

Eerst kwam de Catedral de la Encarnación aan de beurt (inkom 6€), een gebouw uit 1525. Die werd voorafgegaan door een eerdere kathedraal die in 1492, vlak na het vertrek van de Moren, tegen de oostelijke muur van de moskee werd opgetrokken. Dit is nu de San-Juan kerk, die niet op mijn route lag.

De huidige kathedraal is een versterkt exemplaar met ronde en vierkante verdedigingstorens. In de loop der tijden werd de oorspronkelijke Gotische stijl gerenoveerd in respectievelijk Renaissance- en daarna Barokstijl, dat overdadige glittergedoe waarvan ik niet gek ben. De sacristie was soberder in Neoclassicistische stijl.

Ik nam een audiogids, maar daarin werden zoveel heiligen en kerknotabelen afgerateld dat ik er horendol van werd. Het enige dat ik onthield is dat, ook omwille van defensieve redenen, het middenschip maar even hoog is als de twee zijbeuken. Dat is vrij uitzonderlijk. Een hoog gebouw zou kwetsbaarder zijn voor aanvallen van op zee.

Daarna trok ik naar het Alcazaba fort, een Moors gebouw uit de 10de eeuw t.t.v Abderramán III (gratis). Na de reconquista werd er natuurlijk ook een groot kruis op neergepoot. Het benedengedeelte van het fort met de tuinen en de typisch Moorse klaterende irrigatiekanaaltjes is al mooi gerestaureerd. Het hoofdgebouw waar de kaliefen resideerden is nog aan restauratie toe. In dat gebouw was ook een waterreservoir die min of meer werkte volgens de principes van de iglootjes die ik hier her en der in het landschap ontdekte. Deze waterkelder, die zowel rechtstreeks regenwater als afvloeiwater uit de achterliggende heuvel opving, was wel zo ruim als een groot drie-slaapkamer appartement.

Voor wie het Alcazaba bezoekt: Restaurante Tetería (Arabisch theehuis met ook veel vegetarische gerechtjes) is een aanrader. Het is helemaal ingericht in Moorse stijl met een klaterend fonteintje in de zitruimte.

Daarna wandelde ik verder langs de nu vrij doodse Plaza de la Constitución met het stadhuis en daarachter het Convento de Santa Clara, een gebouw met een mooie facade.

Voordat ik om 20 uur mijn fiets moest afhalen, wilde ik nog naar het Museo Refugios de la Guerra Civil, de kelders en onderaardse gangen waarin de bevolking schuilde tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-39). Dat is echter niet gelukt, er mogen maar 15 personen tegelijk binnen. Ik had moeten reserveren.

Voor de ingang ontmoette ik kamergenoot Marc uit Mallorca met Nora, een nieuwe Duitse kamergenote die vandaag was aangekomen. Zij kwamen ook tevergeefs naar dit museum.

We beslisten een eindje terug te wandelen tot het Fotografiemuseum, dat nog open was. Onderweg passeerden we een machtige Ficus Macrophyllia boom met een diameter van 5.10 meter en een kroon die heel de boulevard overspande.

Toen ik na het fotomuseum terug wandelde om mijn fiets te gaan afhalen was het Santuario de la Virgen del Mar, dat eerder op de dag gesloten was, open voor de mis. De pastoor zag me vanuit de sacristie langs wandelen en bracht me een kalenderkaartje van de Virgen del Mar, de patroonheilige van de stad, en van San Martín de Porres. Wikipedia leerde me dat hij in de 16de eeuw in Peru werd geboren uit een zwarte moeder en een rijke Peruaanse vader. Hij was de eerste mulat die heilig werd verklaard en wordt altijd afgebeeld met een bezem ten teken van zijn nederigheid. Plichtsgetrouw heb ik hen beiden dan ook maar gefotografeerd.
 

Alle foto's in één oogopslag

China verwoest de Tibetaanse cultuur en traditie in Tibet. Die kan enkel overleven via Tibetaanse kloosters in het buitenland.  Ik fiets voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, India. Help de Tibetanen in ballingschap hun bedreigde cultuur te bewaren met een gift via de donatiepagina https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Dank - Thuk ye she

Alle #cyclingfortibet etappes tot vandaag: https://www.komoot.nl/.../-cycling-for-tibet-summer-2022

#CostaBlanca #cyclingforTibet #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet

Klik op een van onderstaande links voor meer info: 
International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause