Fietstocht 2022: Chadorla Meditatiecentrum

Zondag 28 aug: Chadorla meditatiecentrum in Bourges

Zondagmiddag bezocht ik het Chadorla meditatiecentrum van Khenpo Trinley Gyaltsen en Christelle Hauteville in Bourges. ‘Khenpo’ betekent doctor in de Boeddhistische filosofie.

Christelle was bereid een kort interview te geven over de werking en de achtergrond van het centrum, waarvan ik hieronder een uitgebreide samenvatting weergeef.

Christelle en Khenpo openden het Chadorla meditatie en Boeddhisme centrum in Bourges in 2015. Ze kozen voor Bourges omdat ze een bescheiden plek zochten om te kunnen onderwijzen en de leer door te geven. Een plek waar nog geen centrum gevestigd was in het centrum van Frankrijk. Het centrum behoort tot de Kagyu en Nyingma lineage.

De filosofie van het centrum is ‘vrede’. Het oriënteert zich op het vinden van innerlijke rust, op het overwinnen van onze emoties en obstakels die innerlijke vrede in de weg staan. Het centrum is meer filosofisch dan religieus van aard. Het boeddhisme heeft vele vertakkingen, ook meer religieus geïnspireerde, maar Chadorla focust op onderricht en meditatiebeoefening, en in mindere mate op puja’s (rituele gebeden).

Naast de notie ‘vrede’ is er ook nog de notie ‘eenvoud’. Christelle en Khenpo wilden niet iets groots dat almaar complexer om te beheren zou worden en wat de Dharma (de transmissie van de boeddhistische leer) in de weg zou kunnen staan. Daarom wilden ze het centrum eenvoudig en klein houden. Khenpo geeft er onderricht in filosofie en meditatie en helpt mensen bij het vinden van innerlijke rust en kalmte.

Het centrum werkt niet met een ledenlijst. Mensen zijn vrij om te komen en gaan wanneer het hen uitkomt of om deel te nemen aan programma’s die hen interesseren. Er zijn mensen die al jaren regelmatig komen om hun kennis steeds meer te verdiepen, en anderen die slechts af en toe komen of die na enkele jaren plots terug opduiken.

Het centrum organiseert ook meerdaagse retraites met de hulp van twee vrijwilligers, Viviane en Gaëlle, die onder meer geschikte, rustige locaties en zalen zoeken buiten de stad. De laatste retraite vond plaats in maart op een uurtje rijden van Bourges, en die ging over het vinden van mentale rust. Het zijn dus eigenlijk retraites op uitnodiging waarvan de organisatie in handen is van vrijwilligers.

Image
​ Christelle en Khenpo

Khenpo is van Bhutaanse afkomst. Hij heeft in Bhutan gedurende meer dan zes jaar meditatieve retraites gevolgd, tussen zijn 13de en 19de levensjaar, voornamelijk in berglocaties. Zo heeft hij ook op 4.500 meter hoogte de gebruikelijke meditatieretraite van 3 jaar, 3 maanden en 3 dagen volbracht met meditatie- en retraiteleraren die zowel theorie als meditatieve praktijk onderwezen.

Daarna heeft hij in de vallei nog verschillende andere retraites gevolgd in kloosters bij andere meesters. Toen hij 19 was is hij ingetreden in het Rumtek klooster van de Karmapa (hoofd van de Kagyu lineage) in Indië. Daar heeft hij dan gedurende negen jaar filosofie gestudeerd. Hij werd er professor aan de Boeddhistische universiteit en heeft er iets meer dan 3 jaar gedoceerd.

Dan is hij op uitnodiging van directeur Gyaltsap Rinpoche vertrokken naar het Nalanda klooster in Salugara, Indië om er gedurende drie jaar les te geven aan monniken.

Daarna nodigde eerwaarde Lama Gyurme, directeur van het Kagyu Dzong centrum in Parijs en het Vajradhara Ling centrum in Normandië, hem uit naar Frankrijk. In beide centra heeft hij meer dan zes jaar lesgegeven, en daarna ook nog op uitnodiging in andere steden zoals Marseille, Poitiers en Chartres. In die tijd had hij een vertaler die hem hielp, maar sinds enkele jaren is hij Frans beginnen te studeren en nu probeert hij het juiste vocabularium te vinden om in het Frans les te geven. Dat is niet altijd makkelijk.

Dank Khenpo en Christelle, voor deze inspirerende ontmoeting en de lekkere thee met gebak 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Je vindt Chadorla op:

CHADORLA - Bouddhisme & Méditation avec Khenpo Trinley Gyaltsen

khenpotrinley@gmail.comwww.chadorla.fr

FB Chadorla - FB Khenpo Trinley

00 33 (0)6 18 88 54 94 - 25 rue Laennec, 18000 Bourges

Alle foto's in één oogopslag