Fietstocht 2022: Figueres

Woensdag 28 sept: Dali museum en theater en Sant Pere de Figueres kerk

Voordat ik naar Girona vertrok bezocht ik in Figueres eerst het Teatre-Museu Salvador Dali. Ik dacht dat het nu niet meer superdruk zou zijn, maar Dali is een grote publiekstrekker en het museum werkte nog steeds met tijdsloten. De eerstvolgende toegang was 11:45, een uur en een kwartier wachten. 17€ is ook niet goedkoop, kassa kassa.

Tijdens het wachten stapte ik de Sant Pere de Figueres (1020) kerk binnen. Dali zou in deze kerk gedoopt zijn. Er speelde zachte Gregoriaanse muziek en ik wandelde op met m’n duizend gemakjes de kerk rond.

Achter het altaar stond een strak beeld van Sint-Petrus.

Een ingetogen reeks olieverfschilderijen over de roeping van San Benito van ene Begoña Ramos (1961) trok mijn aandacht. Ik fotografeerde ze allemaal.

Image
Dali Museum

Daarna was het tijd voor Dali. Er stond al een lange rij aan te schuiven voor het tijdslot van 11:45. In de eerste zalen was het dan ook over de koppen lopen. Voor de eerste keer deze tocht vond ik het nodig mijn mondkapje op te zetten. Dat was al lang geleden.

Wegens de drukte en het geschuifel om een werk te kunnen bekijken heb ik niet echt genoten van deze tentoonstelling. Er waren ook veel van die speciale effectjes met spiegels en kijkgaatjes waarvan ik sowieso al niet zoveel hou. Het werk van Dali is me voldoende bekend. Wanneer er te veel volk was, deed niet te veel moeite om erbij te geraken. Bij ‘Aliyah’, een reeks aquarellen over de Holocaust uit 1968, bleef ik wat langer hangen.

Het Dali theater-museum is de moeite, het is een ‘must see’ in deze stad maar, zoals ik al eerder schreef, genieten doe ik eigenlijk meer van onverwachte kunstwerken of monumenten die ik onderweg toevallig tegenkom en die mij raken. Zoals vandaag de schilderijenreeks van Begoña Ramos.

Alle foto's in één oogopslag

Je kunt mijn lange fietstocht voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, Indië steunen via https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Dank - Thuk ye she

#cultuur #salvadordali #salvadordalimuseum #cyclingfortibet 

Klik op een van deze links voor meer info:
Tijdschrift de wereldfietser en vakantiefietser - De Wereldfietser - International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause