Fietstocht 2022: Nalanda Klooster in Labastide St.-Georges

Zondag 18 sept: een halve dag in het Nalanda klooster

De zusters van het Dorjé Pamo klooster hadden me aangeraden ook een bezoek te brengen aan het grote Nalanda klooster in Labastide St. Georges, een vijftal kilometer verder. Op een berichtje dat ik vrijdagavond laat nog verstuurd had, had ik nog geen reactie ontvangen, maar omdat het zondagmiddag sowieso bezoekersdag is, kon ik er ook zonder afspraak terecht.

Ik werd er allerhartelijkst ontvangen, om te beginnen door een Nederlandse monnik. Die stelde me voor aan Venerable Kalden, de Brazilaanse directeur, die meteen bereid was me rond te leiden en de werking van het klooster toe te lichten.

Er resideren 25 monniken in het klooster van verschillende nationaliteiten. Ven. Kalden is zelf van Braziliaanse afkomst. Daarnaast verblijven er ook nog inwonende studenten en een aantal vrijwilligers.

Wat me opvalt is dat de gemiddelde leeftijd van de monniken hier veel lager is dan in Christelijke kloosters, en dat ze ook met veel meer zijn.

Ven. Kalden was goed op de hoogte van de situatie in Spanje en Portugal. Hij gaf me verschillende nuttige tips over plaatsen die ik daar zou kunnen bezoeken. Hij nodigde me uit om deel te nemen aan de Tara puja om 19 uur en stelde voor om 's middags in het klooster te blijven en daarna mee te dineren. Dit aanbod nam ik met beide handen aan, want het klooster beschikt over een snelle WiFi. Ik zou eindelijk mijn Flickralbums kunnen bijwerken.

Ondertussen was het lunchtijd en ik mocht mee aanschuiven. Een heerlijk vegetarisch gerecht met een fris slaatje erbij. Een welkome afwisseling op eenvoudige eenpansgerechtjes.

Tijdens de lunch ontmoette ik Robin, een vrijwilliger uit Gent die verantwoordelijk is voor het IT systeem. Toen hij vernam waarmee ik bezig was, gaf hij onmiddellijk een mooie donatie. Wow, zoveel vrijgevigheid ben ik hier in Frankrijk niet gewend. De fundraising verloopt eerder stroef.

Vlak na de lunch overhandigde Ven. Kalden me daarbovenop nog een mooie omslag met, zo bleek, een genereuze donatie vanwege het Nalanda klooster. Mijn dag kon niet meer stuk!

Image
Klooster

Een uurtje voor het avondeten ging ik wandelen in de tuin om nog wat sfeerbeelden te trekken. Bij de Stupa rondgang ontmoette ik 'running monk' Thubten die, serieus bezweet, net terugkwam van een looptocht. Hij verblijft al 19 jaar in Nalanda. Naar aanleiding van mijn tocht praatten we even over de situatie in Tibet. Thubten is heel optimistisch. Hij is ervan overtuigd dat Tibet nog tijdens het leven van de Dalai Lama terug vrij zal zijn. Ik hoop van harte dat hij gelijk krijgt.

Tijdens de Tara Puja zag ik hem terug in zijn monniksoutfit. Wat een verschil.

Om 20:30 bedankte ik de nog aanwezigen, nam afscheid en vertrok naar mijn Warm Showers host Rupert in Lavaur. Een eind verder op de weg stond een monnik -- ik zag hem nauwelijks want de weg was onverlicht en het was al pikdonker -- me op te wachten om nog een donatie te geven. Hartverwarmend.

Wat een zondag! Bedankt, zusters van Dorjé Pamo om me langs Nalanda te sturen.

Alle foto's in één oogopslag

 

Je kunt mijn lange fietstocht voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, Indië steunen via https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Dank - Thuk ye she

#gelug #tibetanmonastery #tibetanbuddhism #cultuur #cyclingforTibet #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet

International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause