Fietstocht 2022: Orgiva - O Sel Ling Buddhistisch meditatiecentrum

Donderdag 24 nov: klim naar Boeddhistisch retraite en meditatiecenrum O Sel Ling (18,4 km - 1.130 m D+)

Na drie dagen verplichte stormwind-rust in Camping Órgiva, was het vanmorgen eindelijk windstil bij open hemel. Ik kon naar boven vertrekken, naar mijn winterstopplaats: het O Sel Ling meditatiecentrum. Dat betekent de 'plaats van het heldere licht' in het Tibetaans.

Het beloofde zwaar te worden, +1.100 hoogtemeters over slechts 18 km, dat is non-stop klimmen. Gelukkig mocht ik al mijn kampeer- en fietsreparatiemateriaal achterlaten op de camping. Dat scheelt toch een tiental kilogram.

De haarspeldbochten over de eerste 12 geasfalteerde kilometers waren heel goed vol te houden. Ik stopte maar af en toe af voor een kiekje. Tussen Órgiva en Soportujar zag ik een grot die ooit bewoond moet geweest zijn, want de bovenkant was roetzwart.

Tegenover de 'Ermita del Padre Eterno' moest ik links afslaan naar een grindweg. Nog slechts 6 kilometer, maar daar begon het zwaardere werk.

De eerste 2 kilometer tot een tweesprong kon ik nog grotendeels op mijn fiets blijven zitten. Daarna was de kous af. Het werd zo steil dat ik de laatste vier kilometer helemaal heb moeten fietsduwen. Sommige stukken moest ik om de 10 passen even stoppen om mijn armen en schouders te laten rusten. Die hadden het zwaarder te verduren dan mijn benen.

Ik deed langer dan een uur over dat gedeelte. Het had wat weg van een calvarietocht, stappen - even stoppen - stappen - even stoppen. Alleen wachtte mij boven geen kruis, maar een heerlijk bed. Een mens moet er wat voor over hebben om de wintermaanden in een bed te kunnen slapen, haha.

Image
Repa
Repa

Rond 17:30, een half uur voordat hier de duisternis intreedt, was ik ter plaatse. Ik werd hartelijk ontvangen door de Belgische vrijwilligster Maude, die me een kamertje toewees, en daarna door Jessie (Duitsland), Alejandro (Canarische Eilanden) en de twee schatjes van honden Mila en Repa. Milarepa is een Tibetaanse heilige. Met de katten maak ik morgen kennis.

Voor mijn winterstop klok ik af op 3.145 kilometers en 30.380 hoogtemeters. De hoogtemeters houden mooi gelijke tred met de kilometers.

Alle foto's in één oogopslag

China verwoest de Tibetaanse cultuur en traditie in Tibet. Die kan enkel overleven via Tibetaanse kloosters in het buitenland.  Ik fiets voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, India. Help de Tibetanen in ballingschap hun bedreigde cultuur te bewaren met een gift via de donatiepagina https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Dank - Thuk ye she

Alle #cyclingfortibet etappes tot vandaag: https://www.komoot.nl/.../-cycling-for-tibet-summer-2022

#CostaBlanca #cyclingforTibet #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet

Klik op een van onderstaande links voor meer info: 
International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause