Fietstocht 2022: Tushita meditatiecentrum

30 sept - 1-2 okt: stilteweekend in Tushita meditatiecentrum

Vrijdagavond iets voor 18:30 arriveerde ik in het Tushita meditatiecentrum, net op tijd voor de verwelkoming door directeur Alberto Gamez. Tushita bevindt zich in het hoogste gedeelte van Viladrau en, zoals in de meeste dorpen, wachtte me nog een laatste, heel steile helling om er te geraken.

Maar wat een paradijs! Door die hoge ligging is er vrijwel geen verkeer en zijn er weinig dorpsgeluiden, op wat geblaf van de hond van de buren na. Het overkoepelde terras van het centrum kijkt uit op een imposante berg. Voor zomerretraitanten is er zelfs een zwembad. De Gompa (meditatieruimte) is groot genoeg voor ruim 20 personen. De accommodatie om te overnachten eveneens. De maaltijden zijn vegetarisch, biologisch en worden ter plaatse bereid.

De begeleide meditatiesessies zaterdag en zondag, acht in totaal, waren gericht op het bereiken van mentale rust en kalmte.

Zoals aangekondigd op de website verliepen de sessies in het Catalaans. In grote lijnen kon ik volgen omdat er veel parallellen waren met de stilteretraites die ik bij Ehipassiko Antwerpen/Mechelen in België volgde. De Q&A sessies waren moeilijker te begrijpen omdat het hier soms over erg persoonlijke ervaringen ging.

Hieronder een korte weergave van de uitleg en de instructies, of althans wat ik ervan meen begrepen te hebben.

Image
Marina

Marina Brucet, spiritueel directeur van Tushita, legde eerst uit dat meditatie meer is dan enkel een aangename relaxatietechniek, zoals men hier in het westen dikwijls denkt. Tijdens meditatie probeer je de positieve aspecten van je geestes- en gevoelsleven (mededogen, liefdevolle vriendelijkheid, geduld, aandacht, bescheidenheid…) te voeden en cultiveren, terwijl je de negatieve aspecten (boosheid, haat, egoïsme, onverschilligheid, ongeduld, minachting…) laat uitdoven door er niet meteen gevolg aan te geven wanneer die emoties je overvallen. Door je reactiviteit op te schorten merk je op dat de negatieve emotie niet in de objectieve buitenwereld zit, maar in jezelf oprijst. En dat je die dus ook kunt leren controleren. Door meditatie leer je met deze emoties om te gaan en ze om te buigen naar hun positieve tegenpool. Zodoende kom je zelf ontspannener en gelukkiger in het leven te staan en word je een aangenamer persoon voor anderen en voor de samenleving in zijn geheel.

Vervolgens lichtte Marina de juiste zithoudingen toe en focuste op bepaalde aspecten die tijdens het zitten het bereiken van mentale rust kunnen belemmeren. Onrust en weerstand kan ontstaan door onaangename sensaties in het lichaam, zoals slapende voeten of benen voor mediteerders die in kleermakerszit of geknield zitten, rugpijn, spanningen in nek of schouders ten gevolge van het lang in dezelfde houding zitten, enz. Marina legde uitvoerig uit hoe hiermee om te gaan. In een notendop: ontwikkel geen weerstand of aversie tegen die lichamelijke ongemakken, want dat zal ze enkel verergeren. Observeer ze rustig, aanvaard dat ze er zijn, ontspan het lichaamsdeel waar ze optreden en richt daarna je aandacht terug op je meditatieobject, in dit geval de ademhaling. Na een poos zul je merken dat de ongemakken milderen, want een sensatie is niet eeuwigdurend en ook onderhevig aan verandering. Indien er bij lichamelijke ongemakken geen beterschap optreedt, kun je enkele subtiele bewegingen maken of een andere zithouding aannemen.

Marina benadrukte ook het belang van het midden te houden tussen een te geforceerde zithouding, wat spanning veroorzaakt en de geest afsluit, en te veel relaxatie, wat tot slaperigheid leidt. Bij meditatie komt het erop aan om wakker aanwezig te zijn en met een open en onbevooroordeelde geest te kijken naar al wat zich hier en nu aandient. Zonder erover te oordelen of erop te reageren met aversie of hunkering.

Dan zijn er de mentale stoorzenders, iets waarmee iedereen, ook gevorderden, te maken krijgt: opdringere en springere gedachten die je geest onophoudelijk belagen, zelfs indien de externe omstandigheden bevorderlijk zijn voor het bereiken van mentale rust, zoals hier in Tushita. Of lastige en overweldigende emoties zoals angst, droefheid, stress…

Ook hier probeer je er niet op te reageren. Merk gewoon op dat een gedachte of emotie er is, observeer ze even en geef er verder geen gevolg aan. Begin er zeker niet op voort te borduren met hypothetische als/dan gedachtengangen. Keer terug naar de ademhaling. Door de gedachte of emotie vanop een afstand te bekijken, los te laten en terug te keren naar je meditatieobject, creëer je rustpauzes tussen de gedachten. En dit opnieuw en opnieuw telkens wanneer een nieuwe gedachte optreedt. Mediteren is keer op keer opnieuw beginnen, tot de rustpauzes tussen de gedachten langer worden en je meer mentale rust bereikt. Dit lukt niet in één handomdraai, het vergt veel oefening, geduld en volharding. En mildheid voor jezelf. Wees vooral niet boos op jezelf wanneer het ‘weer niet lukt’. Dat is normaal. Begin gewoon opnieuw.

De laatste ochtendsessie zaterdag sloot Marina af met een half uurtje Qigong oefeningen. Om de chi energie terug vrijelijk te laten stromen en eventuele stramme ledenmaten terug los te maken.

Tussen het fietsen en al wat daarbij komt kijken door was dit stilteweekend een heel weldoend rustpunt. Het was eigenlijk een beetje thuiskomen. Om morgen met hernieuwde energie terug verder te gaan.

En veel dank aan Marina en Alberto voor de extra overnachting, zodat ik niet laat in de namiddag nog naar een slaapplaats moest gaan zoeken.

Muchísimas gracias por todo!

Meer info: http://tushita.es/en/

Alle foto's in één oogopslag

Je kunt mijn lange fietstocht voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, Indië steunen via https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Dank - Thuk ye she

#eurovelo8 #eurovelo81 #mediterranean #cyclingforTibet #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet

Klik op een van onderstaande links voor meer info: 
International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause