Fietstocht 2022: Valencia - Musea

25-26 okt: Valencia - Museum voor Schone Kunsten en IVAM

Dinsdag bracht ik een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten, dat zich vlak tegenover mijn hostel bevindt aan de overzijde van het Turiapark. Het bezit een rijke kunstcollectie vanaf de gotiek in de 14de-15de eeuw tot het impressionisme eind 19de-begin 20ste eeuw. Ik fotografeerde een aantal werken die mijn aandacht trokken en enkele van bekende namen.

Sorolla was dé baanbrekende vernieuwer in de Spaanse kunstscène en de impressionist Camarlench was een van de eersten dienst gewone mensen schilderde. Hij was geïnteresseerd in sociale relaties.

Image
Carmen
Carmen Calvo (1950)

Woensdag na de stadswandeling had ik nog even tijd om het IVAM - het Instituut voor Moderne Kunsten, binnen te springen. Er liep een tentoonstelling van de kunstenares Carmen Calvo (1950), die in haar installaties en 2-dimensionele werken de onderdrukking van vrouwen thematiseert, en een tentoonstelling van de textielkunstenares Teresa Lancet, die monumentale wandtapijten maakt. Een derde tentoonstellingshall was gewijd aan de internationale Zero art beweging en haar nationale subgroepen.

Beide musea zijn staatsmusea die beheerd worden door de Generalitat van Valencia en ze zijn allebei volledig gratis.

Alle museumfoto's van Valencia

 

#cultuur #schilderkunst #cyclingfortibet

IVAM. Institut Valencià d'Art Modern.