Fietstocht 2023: Salamanca - Franse grens

21 april: Salamanca – Tordesillas (84 km – 370D+)
Een lange maar zeer gemakkelijke rit vandaag! De dichtstbijzijnde camping lag op +80 km van Salamanca. Een lange rit maar de weersvoorspelling beloofde een rugwind van +30 km/u. En dat is wat ik kreeg! Afgezien van de paar hellingen hoefde ik vrijwel niet te trappen. De stormwind duwde me gewoon vooruit. Ik reed aan een gemiddelde snelheid van 20,5 km/uur, dat is ongezien snel met een volgepakte fiets! Wat een luxe op zo'n lange rit!

Op de camping trof ik een fietserskoppel dat uit de tegenovergestelde richting kwam. Hun gemiddelde snelheid was 10 km/u. Zo groot is het verschil tussen harde rug- of tegenwind. Ik had veel geluk vandaag.

Het vlotte fietsen was erg prettig, maar de rit en landschappen eerder eentonig. Ik besloot de kortste weg te nemen via de N-620, omdat ik verwachtte dat die verkeersvrij zou zijn omdat hij parallel loopt aan een snelweg. En ik had gelijk, al het gemotoriseerde verkeer nam de snelweg, behalve op een gedeelte van 20 km voorbij het dorp Alaejos: daar vonden werd het wegdek van de snelweg hersteld en al het verkeer werd omgeleid via de N-620. Pech, maar ik had geen problemen dankzij de zeer brede pechstrook.
Bovendien heb ik sinds kort vernomen waarom Spanjaarden zo voorzichtig zijn met fietsen: als ze een fietser aanrijden moeten ze altijd een boete van 1.000 euro betalen, ongeacht wie in fout was. Een erg efficiënte maatregel, zo blijkt!

22 april: Tordesillas - Cubillas de Santa Marta (59,8 km - 520D+)

Image
Underway to Cubillas

Vandaag was er minder wind en moest ik opnieuw normaal trappen. Bovendien stopt de fantastische N-620 hier en moest ik verder over kleinere provinciale wegen met meer hoogtemeters. Tot aan Valladolid was het landschap echter prachtig: uitgestrekte golvende groene velden omzoomd met afgeplatte heuvels begroeid met pijnbomen.

Image
Miguel Segura

In Simancas ontmoette ik kunstenaar/dichter Miguel Segura. Hij wilde me de weg wijzen naar de Camino de Santiago, maar toen ik hem vertelde dat ik op weg was naar Valladolid en Cubillas, toonde hij me een mooiere alternatieve grindroute via het Canal de Castilla. Wat aardig van hem!

De laatste 15 km naar Cubillas volgde ik een minder idyllische maar geasfalteerde weg die parallel liep aan de snelweg. De camping in Cubillas zelf ligt ook vlak naast de snelweg, dus vannacht slaap ik met oordopjes in.

23 april: Cubillas - Torquemada (41,4 km - 240D+)
De wegen worden hier steeds slechter: om in een rechte lijn naar Burgos te komen, is er alleen de snelweg, die ik niet mag nemen. De provinciale geasfalteerde wegen lopen normaal gesproken loodrecht op de snelweg, dus niet in de richting die ik nodig heb. Als gevolg hiervan moest ik 24 km fietsen op zeer ruwe grindpaden met veel stenen, dus ik bewoog me heel langzaam. Hoewel ik altijd bang ben dat het frame van mijn armzalige tweedehandsfiets zal breken op zulke hobbelige wegen, was het de sluiting van mijn linker ORTLIEB fietstas die brak. Gelukkig kon ik het provisorisch herstellen met twee spanbanden.

Soms vraag ik me af waarom ik met zoveel reparatiespullen op reis ben, maar op zulke momenten, als er ergens in de middle of nowhere iets kapot gaat, ben je blij dat je het bijna 5000 km hebt meegedragen!

Om 16:30, na nog geen 41 km, bereikte ik Torquemada. Hoewel ik van plan was om naar Quintana del Puente te gaan, 15 km verderop, besloot ik in het goedkope Hostal Catalina de Austria de Torquemada te logeren. In Quintana is er maar één hostel en bovendien is het vandaag 'Dia de Castilla y Leon', een feestdag. De receptie van het hostel zou kunnen gesloten zijn als de eigenaars een van de festiviteiten in het dorp wilden bijwonen. Achteraf gezien had ik de juiste beslissing genomen want een half uur later begon het te regenen.

24 april: Torquemada - Burgos (81,9 km - 810D+)
Omdat ik gisteren vroeg stopte, had ik vandaag een lange rit naar Burgos voor de boeg. Komoot stelde een route voor met 25 procent grind. Omdat ik geen vertraging wilde oplopen vanwege slechte grindwegen, stippelde ik mijn eigen route uit, met slechts 7 procent grind. Die 'luxe' kostte me 5 kilometer extra en meer hoogtemeters.

Image
Burgos Vlakte

Het was een zeer lonende route, zeer rustige wegen door prachtige landschappen. Ook passeerde ik verschillende middeleeuwse  bruggen en pittoreske dorpjes.

De grindgedeelten waren veel gemakkelijker dan gisteren omdat ze minder kuilen hadden en hun oppervlak veel gladder was met minder stenen. Jammer dat men dit nooit van tevoren weet.

Wat niet zo fijn was, was dat er in de laatste 30 kilometer veel lange en vrij steile beklimmingen zaten. Na elke beklimming hoopte ik dat het de laatste zou zijn, maar toen dook er weer een op. En nog een, en nog een... Dit was erg vermoeiend, ook mentaal, en ik was heel blij toen ik eindelijk de kathedraal van Burgos zag opdoemen na de laatste beklimming. Blij en uitgeput…

26 april: Burgos - Monasterio de Rodilla (32 km - 310D+)
Hele leuke rit vandaag. Het verlaten van Burgos verliep heel vlot: ik vertrok via mooie fietspaden en brede en groene boulevards.
De rest van de rit was ook erg mooi, over provinciale wegen die zacht op en neer gingen, op één lange en steile klim na langs het dorpje Valle de las Navas.
Monasterio de Rodilla is een prachtig oud dorp met verschillende romaanse kerken en heiligdommen.

27 april: Monasterio de Rodilla - Nuvilla (74,4 km -400D+)
Als ik vrijdag in Arrasate wil zijn om het nieuwe snelslot voor mijn fietstas op te halen, moet ik vandaag 72 km afleggen. De meteorologische dienst voorspelde wat tegenwind. Zo'n 60 km had ik de luxe van een goede en quasi verlaten N-weg. Ik koos dus voor het makkelijke fietsen in plaats van de provinciale wegen met veel meer hoogtemeters. De N-1 volgt een brede vallei. Een minder charmant traject: gewoon trappen met mijn verstand op nul.

Na ongeveer 13 km bereikte ik het kleine dorpje Cubo de Bureba. Wel een dorp met een historie. In 1807 legerden hier 20.000 Napoleontische troepen om op Napoleon te wachten en hun aanval op de stad Burgos voor te bereiden. Meer uitleg hierover via onderstaande knop:

Bezoek aan Burgos

De dichter en filmmaker Manuel Atolaguirre (1905-1959, behorend tot de generatie van '27) kwam hier om bij een auto-ongeluk.

Image
Pancorbo
Desfiladero de Pancorbo

Ik fietste evenwijdig aan een bergketen en vroeg me af waar ik die zou moeten oversteken, want mijn GPS had geen lange beklimming voorzien. En kijk, even voorbij het dorpje Pancorbo sloeg de weg rechtsaf een ravijn in en daarna een tunnel. Zonder hoogtemeters!
In Rivabellosa heb ik eten gekocht want morgen is het een lokale feestdag en is alles dicht. Vanaf daar moest ik een heuvelachtige lokale weg nemen tot aan camping Roble Verde, met verschillende push-bike stukken die te steil voor mij waren. De kers op de taart na een lange fietsdag.

28 april: Neville - Arrasate/Mondragon (65,1 km - 540D+)
Mijn benen waren nog moe van de lange rit van gisteren, dus ik had vandaag een zware fietsdag. Gelukkig kon ik enkele door Komoot gesuggereerde steile beklimmingen vermijden door alternatieve wegen te nemen. Ik fietste rechtstreeks naar Vitoria, waar ik stopte voor de lunch. Na de lunch nam ik een weg die door het oude stadscentrum ging en maakte ik wat snelle foto's, zonder echter die sites te bezoeken.
Voorbij Vitoria kon ik een rustige Via Verde volgen tot aan Arrasate.

Mijn plan om het vervangende snelsluitsysteem voor mijn linker fietstas in Arrasate op te halen mislukte. Ik kwam rond 6 uur aan, maar de fietsenwinkel was om 3 uur gesloten en zou pas dinsdag weer opengaan, want maandag is het Dag van de Arbeid. Zo lang kan ik niet wachten want er is geen goedkope accommodatie in Arrasate.

29 april: Arrasate - Itxaspe (46,4 km - 510D+)
Na een lange en weldadige nachtrust in een comfortabele kamer in Hotel Arrasate, voelde ik me goed uitgerust en klaar om naar een camping aan de Baskische kust te fietsen. Mijn benen voelden twee keer zo sterk aan als gisteren. Het weer was grauw en mistig en de temperatuur zou niet boven de 17 graden uitkomen.

Een groot deel van de weg kon ik de prachtige Via Verde Vasco Navarro volgen.

Image
Baskenland

Het landschap is sinds gisteren erg veranderd. De heuvels zijn hier erg steil, met bijna verticale hellingen en de valleien zijn smal en diep uitgehouwen in de rotsen. Geen uitgestrekte panorama's meer zoals in Castilla y León en Extremadura. Ik ben niet echt een fan van deze beklemmende heuvels. De weg volgde de kronkelende Deva-rivier en na elke bocht sta je weer voor een steile groene muur. Maar nogmaals, ik bewonderde de Spaanse wegeninfrastructuur. Wat een wegen en bruggen!

Het was een zeer comfortabele rit tot aan de laatste 3 km. Daarna moest ik van zeeniveau naar 225 meter klimmen in één ononderbroken klim met stukken van 7 procent. Daarna volgt een afdaling van 2 km via een lokale weg naar de prachtig gelegen camping Itxaspe, met uitzicht over de Atlantische Oceaan.
Een zeer rustige locatie, maar het betekent dat mijn rit morgen begint met een klim van 2 km terug naar de hoofdweg. 🥵

Enige tijd na mijn aankomst op de camping arriveerde Els van Vlimmeren uit België met haar hond Jack. Ze zal me een tijdje volgen met haar camperbus, zodat ik minder zwaar bepakt kan fietsen. 😀

1 mei: Itxaspe-San Sebastian
Vanmorgen rond 7u begon het te regenen en was er een heel dichte oceaanmist. Weer met slecht zicht om langs een drukke kustroute te fietsen.
Gelukkig begon het na 10u op te klaren en begon ik mijn tent in te pakken. Al mijn tentspullen kunnen nu in de camper van Els, dus mijn fiets was veel lichter en de klim van 2 km van camping Itxaspe naar de N-634 was veel gemakkelijker dan voorheen.

Na een lange afdaling terug naar zeeniveau, volgde de weg de ruige kustlijn en passeerde een paar dorpen. In de middag brak zelfs de zon door de wolken.
Wederom kreeg ik de laatste 4 km te maken met één zeer steile helling waarop ik mijn fiets weer te voet omhoog moest duwen. De steile heuvels in Baskenland zijn harde noten om te kraken voor fietsers!

Image
San Sebastián Beach

2 mei: San Sebastián-Saint-Jean de Luz
Gelukkig niet meer klimmen om van de camping naar de stad San Sebastián te komen. Ik fietste langs de prachtige strandpromenade in San Sebastián en maakte een paar foto's van de smaragdblauwe oceaan. Toen ik terugging naar mijn fiets en mijn telefoon aan de telefoonhouder op het stuur wilde bevestigen, brak een van de twee sluitingen af. Pech. Gelukkig kon ik hem tijdelijk vastzetten met een riempje. Voor sluitingstijd van de siësta ging ik naar twee fietsenwinkels, maar mijn telefoon paste in geen enkele van hun telefoonhouders. Dus ging ik verder met de riem, wat min of meer in orde was.

In San Sebastián ontmoette ik Pilar Guembe en haar man. Ze waren geïnteresseerd in mijn rondreis door Tibet en wisten heel goed hoe China de Tibetanen en andere minderheden mishandelt. Ze vertelden me ook het verhaal van de ‘Agotes’, een volk in de Baskische bergen dat bijna 500 jaar in volledige afzondering leefde omdat ze als ‘pestiel’ werden beschouwd. Ik zal proberen wat meer informatie over dit probleem te vinden en er een apart bericht over schrijven.

De wegen tussen San Sebastián, Irun en Saint-Jean de Luz waren druk en niet erg ontspannend om te fietsen. Ze brachten ook veel hoogtemeters met zich mee. Zodra ik de Franse grens was overgestoken, passeerden auto's me weer heel dicht. De Fransen gaan veel minder beleefd met fietsers om dan de Spanjaarden. Hier zal ik weer aan moeten wennen.
Ik denk dat ik Spanje ga missen.

Alle foto's van laatste etappes in Spanje


China verwoest de Tibetaanse cultuur en traditie in Tibet. Die kan enkel overleven via Tibetaanse kloosters in het buitenland.  Ik fiets voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, India. Help de Tibetanen in ballingschap hun bedreigde cultuur te bewaren met een gift via de donatiepagina https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Dank - Thuk ye she

Alle #cyclingfortibet etappes tot vandaag: https://www.komoot.nl/.../-cycling-for-tibet-summer-2022

#cyclingforTibet #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet

Klik op een van onderstaande links voor meer info: 
International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause