Woensdag 26 okt: stadswandeling in Valencia
Woensdagochtend nam ik deel aan een stadswandeling van de organisatie 'Guruwalk'. De gids was een ludieke kerel die een arsenaal grappige anekdotes debiteerde. Jammer genoeg vatte ik ze niet allemaal omdat hij soms heel snel Spaans praatte.
Zo wist hij te vertellen dat elke donderdag stipt om 12 uur voor de gotische poort van de kathedraal op de Plaza La Virgen het Tribunal de las Aguas' (Watertribunaal) plaatsvindt. Die Plaza Virgen was overigens in de Romeinse tijd het Forum Romanum, het belangrijkste plein in de stad. Het Tribunal de Aguas is een boerentribunaal dat alle plaatselijke water- en landbouwdisputen beslecht. In de omgeving van Valencia zijn acht grote onoverkapte irrigatiekanalen of 'acequias', een term die ontstond tijdens de Moorse periode (711 tot 1238). Elke acequia heeft een vertegenwoordiger in het Tribunaal om hun belangen te verdedigen. Een daarvan is de acequia de Mestalla, waarnaar het voetbalstadion van Valencia vernoemd werd (la Mestalla).
De uitspraken van het Tribunal de las Aguas zijn rechtsgeldig, maar een 'veroordeelde' kan wel beroep aantekenen tegen een uitsprak bij het normale gerecht. Dit tribunaal bestaat al sinds de 10de eeuw. Van een traditie gesproken! In 2009 kreeg het de status van Immaterieel Cultureel Patrimonium van de Mensheid.
De achthoekiige klokkentoren 'Miguelete' die naast de hoofdingang van de kathedraal staat heeft een omtrek van 51 meter en hij is ook exact 51 meter hoog
Naast de kathedraal staat de basiliek van de Moeder Gods van de Verschoppelingen. Toen er in de 17de eeuw een tweede pandemie uitbarstte -- na de pest in de 14de eeuw, toen er een eerste passerelle werd gebouwd tussen het bischoppelijk paleis en de kathedraal -- werd er tussen de kathedraal en de basiliek.ook een overdekte passerelle aangebracht.
Achter de hoek bevindt zich Palau Borja (15de eeuw), het stekje van de vermaarde Borgia familie. Die leverde twee pausen: Calixtus III en Alexander VI. Die laatste verwekte een aantal kinderen bij zijn maîtresse, maar hij beweerde dat het zijn neefjes en nichtjes waren.
Momenteel huisvest het gebouw het Valenciaanse Parlement.
De 'Torres Serranos' (14de eeuw) is de belangrijkste stadspoort.
Oorspronkelijk waren er acht poorten in de stadswallen, maar slechts twee ervan bleven bewaard omdat ze ook als gevangenis voor respectievelijk mannen en vrouwen gebruikt werden.
Toen Valencia een grote bevolkingstoename kende, begon men ook buiten de stadswallen te bouwen. Eind 19de eeuw besliste men dat de wallen en poorten geen defensief nut meer hadden en werden ze afgebroken. Hierbij hield men geen rekening met het feit dat de wallen de oude stad beschermden tegen overstromingen van de Turia, de rivier die rond de oude kern stroomde en soms buiten haar oevers trad.
Na een grote overstroming in 1957 werd de bedding van de Turia verlegd en in de jaren zeventig werd in de oude bedding het huidige Turia Park aangelegd.
La Lonja (einde 15de eeuw), ook gekend als ‘zijdebeurs’, is een burgerlijk-gotisch gebouw. Die zijn vrij uitzonderlijk. Naast zijde werden er ook vis en sinassappelen verhandeld. Na een ziekte van de zijderupsen schakelde de regio over naar de teelt van citrusfruit.
De contractenzaal is een prachtige, 17 meter hoge zaal die getorst wordt door acht ‘palmzuilen’.
Het zeeconsulaat in de Lonja heeft een heel overdadig gesculpteerd plafond dat werd overgebracht van het vroegere stadhuis. Er werd een film over gemaakt die ter plaatse afgespeeld wordt. Het gebouw werd in 1996 erkend als UNESCO werelderfgoed.
Tegenover de Lonja ligt de Mercado Central, een gebouw met 14 zijden om zijn bruikbare oppervlakte zo groot mogelijk te kunnen maken tussen de al bestaande gebouwen.
Iets verder leidde de gids ons naar het smalste huis van europa, op de Placa de Lope de Vega. De gevel is 107 cm breed. De belelastingen werden indertijd geheven op de gevelbreedte.
De dag nadien fietste ik nog door het Turiapark naar de Stad van Kunsten en Wetenschappen, een architecturaal hoogstandje van de Valenciaanse architect Calatrava, met het operagebouw, het wetenschapsmuseum, een hall van de Caixa bank en het Oceanografisch museum.
Valencia liet deze gebouwen bouwen als toeristische trekpleisters, om in concurrentie te kunnen treden met Barcelona en Madrid. Het complex kostte 1,2 miljard euro, 4 keer meer dan het vooropgestelde budget. Of het een grote trekpleister is betwijfel ik. Er stond vrijwel geen volk aan het loket van het wetenschapsmuseum, en ik vrees dat het er in de zomer niet te harden is van de hitte op de uitgestrekte betonnen oppervlaktes.
En ter afsluiting: vanaf de 16de eeuw is de vleermuis is het embleemdier van Valencia.
China verwoest de Tibetaanse cultuur en traditie in Tibet. Die kan enkel overleven via Tibetaanse kloosters in het buitenland. Je kunt mijn lange fietstocht voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, Indië steunen via https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'
Dank - Thuk ye she
#cultuur #stadswandeling #valencia #valenciaspain #unescoworldheritage #eurovelo8 #eurovelo81 #mediterranean #cyclingforTibet #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet
Klik op een van onderstaande links voor meer info:
International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause