Fietstocht 2023: Sevilla - Cultureel hoogtepunt

7-8 maart: Sevilla
Sevilla is echt een cultureel hoogtepunt, veel van haar monumenten zijn alleen met superlatieven te beschrijven. Voor mij was het een beetje overweldigend. Blijkbaar kan ik een dergelijke culturele overbelasting niet meer goed 'verteren'.

Kathedraal en de Salvatorkerk
Dinsdagmiddag bezocht ik de kathedraal (begin XVI). Het is de grootste gotische kathedraal ter wereld en de op twee na grootste kathedraal in het algemeen, na Saint-Peter's in het Vaticaan en Saint-Paul's in Londen. Het hoofdaltaar en de 80 kapellen zijn rijkelijk versierd met waardevolle schilderijen en vergulde altaarstukken.

Eén feit dat de moeite waard is om te weten: Cristobal Columbus en zijn broer Diego liggen begraven in deze kathedraal onder een indrukwekkend monument dat de vier koninkrijken van Spanje vertegenwoordigt tijdens het leven van Colombus: Castille, Aragon, Navarra en Leon.
Volgens Columbus' eigen testament was zijn lijk eerst begraven in de Dominicaanse Republiek en, nadat deze door Frankrijk was overgenomen, in Havana tot Cuba's dekolonisatie in 1898. Daarna werd zijn lijk definitief gerepatrieerd naar Spanje en begraven in Sevilla.

Het toegangsbewijs voor de kathedraal omvatte ook de Salvatorkerk. Er was een kapel gewijd aan de plaatselijke heiligen Justa en Rufina, twee zussen die in de 3e eeuw de marteldood stierven vanwege hun christelijk geloof. Ze worden nu beschouwd als de patroonheiligen van de stad en meer in het bijzonder van de Giralda-toren.

Image
Alcazar Real
Alcazar Real

Alcazar Real
Na de herovering van Sevilla in 1248 werd het Koninklijke Alcazar gebouwd op de plaats van het voormalige islamitische Alcazar. Het is een typisch voorbeeld van Mudejar-stijl. Gelukkig zijn enkele van de Almohad-paleizen bewaard gebleven. De bouw en voortdurende uitbreidingen van het paleis duurden 500 jaar, dus het integreert verschillende bouwstijlen, zoals te zien is op de foto's die ik heb gemaakt.

Stadswandeling
Mijn laatste avond in Sevilla nam ik deel aan een stadswandeling die begon op Plaza de España, een enorm, halfrond plein en gebouw dat werd gebouwd ter gelegenheid van de Ibero-Amerika tentoonstelling in 1929. Door de economische crisis van 1930, expo trok weinig bezoekers, maar de meeste paviljoens worden nu hergebruikt voor andere doeleinden, zoals musea, wetenschapscentra of consulaten van de landen die ze hebben gebouwd. Het Plaza de Espana zelf is een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad.
Om bezoekers van de expositie tegemoet te komen, werd het enorme Alfonso XIII-hotel gebouwd. Het is nu een luxe vijfsterrenhotel dat wordt bezocht door royals, staatshoofden, rocksterren en Hollywood-beroemdheden. De kamerprijzen variëren van € 500 tot € 4000.

Torre de Oro (XIII)
Defensieve Almohaden uitkijktoren tegen aanvallende schepen op de rivier de Guadalquivir. Na de aardbeving van 1755 in Lissabon werd het zwaar beschadigd en met sloop bedreigd. Het wordt de gouden toren genoemd vanwege de bouwmaterialen waarmee het is gemaakt: mortel, kalk en geperst hooi. De laatste werpt een gouden licht op de rivier.
Het stadhuis (XVI) werd gebouwd na het koninklijk huwelijk van Karel V met zijn nicht Isabella van Portugal. Delen ervan zijn gemaakt in platareske (<zoals een zilversmid) stijl met zeer gedetailleerde figuren. Het populaire geloof in Sevilla is dat degene die onder de meest linkse boog doorgaat, nooit zal trouwen.

Giralda-toren (XII)
De toren is gebouwd met stenen van voormalige Romeinse gebouwen. Het bovenste deel van de klokkentoren is door de christenen toegevoegd. De toren heeft 35 klokken, die elk een Sevilliaanse kerk vertegenwoordigen. De toren is 104 meter hoog en heeft geen trappen maar 34 hellingen.
En een laatste interessante weetjes over Sevilla: het heeft niet minder dan 40.000 zure sinaasappelbomen in de straten. De moslims plantten deze vanwege hun lekkere geur.

Alle foto's van Sevilla

China verwoest de Tibetaanse cultuur en traditie in Tibet. Die kan enkel overleven via Tibetaanse kloosters in het buitenland.  Ik fiets voor het Tashi Lhunpo klooster in Bylakuppe, India. Help de Tibetanen in ballingschap hun bedreigde cultuur te bewaren met een gift via de donatiepagina https://www.reachoutforacause.org/ik-help of via een gewone bankoverschrijving op rek nr BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw met vermelding 'Tibet'

Dank - Thuk ye she

Alle #cyclingfortibet etappes tot vandaag: https://www.komoot.nl/.../-cycling-for-tibet-summer-2022

#cyclingforTibet #KeepTibetCultureAlive #reachoutforTibet #humanrightsforall #SaveTibet #FreeTibet

Klik op een van onderstaande links voor meer info: 
International Campaign for Tibet Europe - Freedom for Tibet - Campaign for Tibet - International Campaign for Tibet Deutschland e.V. - Lights on Tibet - TibetNews - Free Tibet - Tibetan Community in Belgium - Reach Out for a Cause