Woensdag 13 maart — Torcal de Antequera Wandeling (Gele route: 3 km)
200 miljoen jaar geleden bevond dit gedeelte van Andalusië zich onder de zeespiegel. Op de zeebodem vormden zich hoge kalkafzettingen van schelpen, resten van schaaldieren enz..
20 miljoen jaar geleden kwamen de Europese en Afrikaanse continenten in aanvaring en werd de zeebodem tot boven het zeeoppervlak gedrukt. De geboorte van de Torcal, een grillig karstlandschap.
Het insijpelen van regen en erosie door de wind deden de rest van het werk. De zachtere kalksteengedeeltes erodeerden sneller, wat aanleiding gaf tot de grillige vormen van de rotsen, spleten, spelonken en grotten.
De aanwezige afdrukken van ammonieten (een spiraalvormige schelp van een inktvisachtige die 60 miljoen jaar geleden uitstierf) zijn het bewijs dat de Torcal zich lang geleden op de zeebodem bevond. Dankzij Manuel Ramon Ternero Villalobos kon ik een foto van de afdruk van een ammoniet nemen.
Die bevond zich hogerop, een eind weg van het bewegwijzerde pad. Iedereen loopt er voorbij. Manuel legde me gedetailleerd uit waar ik het kleine zijpaadje kon vinden dat erheen klimt. Die man kent de natuurgebieden van Andalusië als zijn binnenzak…
Een indrukwekkende wandeling, zoals de foto's getuigen. Slechts 3 km, maar mispak je er niet aan: het is een vrij moeilijk, rotsig parcours dat er woensdag bovendien ook nog glad bij lag vanwege de overvloedige regenval vorige zaterdag. En je ziet niet enkel rotsformaties: er wonen blijkbaar talrijke berggeitjes in het gebied die zich goed laten fotograferen.