16 juli: Achter de schermen van de Brabantse Theaterparade
Bij het binnenrijden in Heeze maandag zag ik in een wei tegenover de camping twee grote tenten staan. Het leken evenementententen (wat een woord!), maar waren daarvoor toch iets te rommelig.
‘s Avonds toen het donker werd zag ik dat er naast een industrieterrein een eind achter de camping ook nog twee zulke tenten stonden waar tot laat licht brandde en bedrijvigheid heerste. Vreemd, de rest van het industrieterrein was doods.
Dinsdagavond kwam ik tijdens een avondwandeling de campinguitbaters tegen, die me vertelden dat in de tenten praalwagens opgebouwd worden voor de theaterparade tijdens de Brabantsedag, die elke jaar de laatste zondag van augustus plaatsvindt in Heeze (25/8 dit jaar).
Het is een evenement waar 40.000 toeschouwers op af komen, en nog eens 400.00 volgen het live op de regionale TV.
Op de terugweg van mijn wandeling besliste ik van wat dichterbij te gaan kijken. Buiten de tent was een man iets aan het lassen. Hij wenkte me dichterbij en we begonnen te praten over onze gezamenlijke ‘Brabantse’ wortels en achtergrond.
De jaarlijkse theaterparade heeft een typisch Brabantse uitstraling en gaat steeds over een thema. Dit jaar is dat ‘schoonheid‘.
Stefans groep van Bouwerijskon liet zich inspireren door een gedicht van Paul Vlemminckx, waarvan de eerste zin luidt: De schoonheid is niet naakt, maar laat haar naaktheid gissen (1931).
Ze gaan een reusachtig genderneutraal beeld met twee vleugels op hun wagen monteren.
Hoewel ik niet de verplichte veiligheidskledij droeg, mocht ik mee een kijkje nemen in de hangar. Het stalen geraamte van het beeld stond al op de wagen, de vleugels lagen nog aan de kant. Stefan vertelde me dat er typisch Brabantse historische termen en dialectwoorden op de wagen zullen geschilderd worden. Hij toonde me ook een moodboard van de kledij van de acteurs en de bekleding van de wagen. De acteurs dragen een naaktmaillot met daarover draperingen. Op en tussen de verschillende wagens treden in totaal 2000 acteurs op, volgens een heuse choreografie. Het is dus geen gewone praalwagenstoet.
Alles wordt door onbetaalde vrijwilligers voorbereid en gemaakt.
Na het werk zitten de vrijwilligers, jong en oud door elkaar en van verschillende dorpen, nog gezellig bij elkaar. Een hechte groep die goed op elkaar is ingespeeld. Stefans groep bezit zelfs een speciaal uitgedoste, nog rijdende lijnbus die ze als gemeenschapsruimte/bar gebruiken.
Na de parade eind augustus hebben de vrijwilligers een maand 'vakantie'. Daarna wordt het nieuwe thema bekend gemaakt en beginnen ze opnieuw te brainstormen over de uitwerking op hun wagen. Vanaf november beginnen ze opnieuw te bouwen. De parade vergt dus zo maar even 10 maanden intensieve voorbereiding. Chapeau.
En wie niet weet waarheen op 25 augustus...
Lees je m'n verhalen van onderweg graag? Dankzij Shatsa Organisation stapte ik dit jaar op mijn fiets, want het weer was niet bepaald uitnodigend.
Steun Shatsa via www.reachoutforacause.org/ik-help of rechtstreeks op rekeningnummer BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw en 'Shatsa' in de Mededeling.
Tx!
#theaterparade #brabantsedag #vrijwilligers #cyclingforshatsa #reachoutfortibet Reach Out for a Cause Bouwerij Skôn
Reach Out for a Cause - International Campaign for Tibet Europe - International Campaign for Tibet Deutschland eV