Cycling for Shatsa 2024: Antwerpen - Berlijn

Hieronder lees je alle ritverslagen van Antwerpen tot Berlijn (16 ritten, 925 km). Evenals vind je knoppen die doorlinken naar verslagen van stadsbezoeken of andere bezienswaardigheden die ik onderweg passeerde.

Alle foto's ritten Antwerpen-Berlijn

Komoot routebeschrijvingen van alle ritten tot vandaag

14 juli: Antwerpen-Herentals (35 km) - Ik vertrok pas 's namiddags en fietste niet langs de snelste route naast het Albertkanaal, maar binnendoor tot de Netevallei en dan via de Kleine Nete al mede-meanderend tot Grobbendonk. Van daar door het natuurgebied achter het militair kamp tot bij mijn Welcome To My Garden gastheer Jorge in Herentals. Die heeft een operationele thuisbrouwerij Brouwerij Leysen. Ik probeerde een van zijn biertjes, en dat leverde wel een verrassing op (zie eerdere post).

Meer over het bier van Jorge

15 juli: Herentals - Heeze (70,4 km) - Gedurende bijna 50 km langs het kanaal Bocholt-Herentals. Gedachteloos fietsen, jammer van de stevige tegenwind. Bij Neerpelt mocht ik eindelijk linksaf, kreeg ik de wind van rechts en reed ik door bossen, dus veel lichter trappen. Dat viel mee voor de laatste 20 km, want de vermoeidheid begon al te wegen. Mijn benen zijn het duidelijk niet meer gewend.

Points of interest: de Achelse Kluis/St.-Benedictus abdij in Achel, waar ik in de monastieke stilte even rust nam, en het Leenders bos in Nederland.

Kamperen deed ik in Camping "De Kluis", waar ik in 2013 en 2018 ook al eens verbleef met Els van Vlimmeren en onze hond Biko. Heeze ligt vlakbij de magnifieke Stabrechtse Heide, met zijn 1850 hectare het grootste aaneengesloten heidegebied van Noord-Brabant.

Knap: Brabantse dag in Heeze!

16 juli: rust/regendag met wandeling naar het dorp en het kasteel. Even vanuit een zijportiek het sombere interieur van de Sint-Martinuskerk bekeken. Je kunt de kerk niet betreden.

17 juli: Heeze - Maasbree (46,6 km) - Woensdag maakte ik een omweg om eerst 14 km over een grindpad door de prachtige Stabrechtse heide te fietsen. Sommige heidestruikjes begonnen al te bloeien. Volgende maand zal het hier prachtig paars kleuren.

Daarna verder tot Maasbree langs rustige landelijke wegen en op vrijliggende fietspaden naast provinciale wegen. Heerlijk fietsweertje, met dank aan de westenwind.

Overnachting in Natuur-camping in t 'Niet een oase van rust (15 euro voor fietskampeerders).

Morgen nog 10 km tot Venlo, waar ik even langs Bever Sport ga om te zien of ze een Exped opblaaszak voor mijn luchtbedje hebben en ook even rond te snuisteren. Dat doe ik graag in kampeerwinkels. Meteen daarna ben ik in Deutschland!

Ik fiets voor de Tibetaanse Shatsa Organisation bibliotheek in Ladakh.
Alle giften groot en klein zijn welkom op rekeningnummer BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw ('Shatsa' in de Mededeling). Via de donatiepagina  www.reachoutforacause.org/ik-help kan ook, maar daar staat een foutje in, dat ik niet zelf kan aanpassen: "Steun voor Tashi Lhunpo", moet "Steun voor Shatsa" zijn.

ThX!

Image
fiet

In drie ritten van Maasbree naar Münster

18 juli: Venlo - Sonsbeck-Labbeck (52,5km - 330 alti) - De rit van Maasbree tot Venlo was snel gepiept, slechts 10 km. In Venlo is niet veel te zien. Het 16de-eeuwse Stadhuis aan de Markt en hier en daar nog een historisch pand. Het oude centrum met de vele winkeltjes is vooral toegespitst op consumentistisch grenstoerisme uit Duitsland.

Na Venlo kruiste ik de grens en volgde ik een provinciale baan. In Straelen, het eerste dorp over de grens, deed ik inkopen. Terug bij mijn fiets kwam een vrouw op me af. Ze was bij het Warm Showers fietsersplatform en vroeg of ik onderdak nodig had. Hoe vriendelijk!Jammer, ik had graag bij haar verbleven, maar ik moest verder om tijdig in Münster te geraken. Daar ben ik zondag uitgenodigd op een Tibetaans feest om de verjaardag van de Dalai Lama te vieren.

De laatste 10 kilometer kreeg ik nog mijn eerste middelzware klim voorgeschoteld. Dat is terug wennen.

Sonsbeck - Sythen (75,6 km - 500 alt) - Mooi traject in de voormiddag: eerst de Boxeler radweg over een voormalige spoorlijn door de bossen, dan voorbij Xanten met een veerboot de Rijn over en verder langs een rustig Rijnfietspad met weidse vergezichten.

Vanaf Wesel opnieuw een ravel spoorlijn door bossen tot de zoom van Naturpark Hohe Mark. Bij het dorpje Krudenburg vond ik een magnifieke lunchplek naast een verfrissende fontein - waarvan ik gretig gebruik maakte met dit hete weer. Het watergeklater veroorzaakte wel wat ‘plasdrang’, en toen ik naar een geschikt ‘boske’ op zoek ging zag ik 50 meter verderop een publiek toilet. Alles top georganiseerd voor vrouwen in Duitsland.

Nu door een natuurpark! Ik verwachtte een frisse bosrit, maar dat draaide enigszins anders uit: meestal fietste ik naast heetgeblakerde grote banen, op 20 verkoelende boskilometers na. Daar zag ik bij een ven een ooievaarsnest met al grote jongen.

En het begint hier ook al leuk te glooien, maar de benen worden elke dag sterker, voel ik vooral op de hellingen. Het klopt niet dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen spieren meer kunt aankweken.

Image
Stadhuis Münster
Stadhuis Münster

Sythen - Münster (46,3 km - 280 alti) - Tien kilometer over een grindweg door bossen, daarna non-stop langs de grote baan naar Münster. Een ‘blakerrit' met weinig schaduw.

Het laatste gedeelte naast het Aasee meer tot de binnenstad was het mooiste. Toen ik al die mensen naast het water op boom-beschaduwde plekjes zag liggen, kon ik er niet aan weerstaan mij ook neer te vleien en een 10-tal minuutjes te ‘aarden’ onder een boom. Niets is rustgevender dan de uitwisseling tussen verschillend geladen lichaams- en aarde-ionen.

Op weg naar de stadscamping doorkruiste ik de binnenstad. Het ziet er een gezellige stad uit, met weinig verkeer.

Morgenvroeg ga ik naar het LWL kunstmuseum, de dom en de Sint-Lambertuskerk. Om 15 uur is het feesten geblazen met de Tibetanen bij de ‘Gigantische biljartballen’, een werk van de Zweeds-Amerikaanse kunstenaar Claes Oldenburg bij de Aasee esplanade, waar ik vanmiddag al langs fietste.

Munster kunst en cultuur

22 juli: Münster - Ferienhof Kröger (66,2 km - 180 alti) - Vanavond en morgen slaap ik in de vakantiewoning van mijn neef Wolf en zijn partner Nomi en dochtertje Mona. Twee nachten in een comfortabel bed, ik kijk ernaar uit 😀!

Van Münster tot Halle reed ik over mooie, rustige landwegen of exclusieve fietspaden door frisse bossen of langs uitgestrekte akkers. Een verademing na de drukke provinciale weg tot Munster vorige zaterdag. En de temperatuur en wind zaten ook mee vandaag.

Vanaf de stad Halle had ik nog 10 km te gaan. Het werd erg heuvelig, met enkele steile kuitenbijters tijdens dewelke ik soms even even moest stoppen om mijn benen te laten ontzuren vooraleer ik kon verder klimmen. En daardoor kwam ik toch nog ferm bezweet bij Nomi en Wolf aan.

24 juli: Ferienhof Kröger - Erder (52,2 km - 500 alti) - Vandaag was het opnieuw 'knoeften' naast drukke wegen, op doorgaans hobbelige fietspaden. En dan ging het ook nog eens stevig op en neer. De wind zat gelukkig meestal mee, van linksachter tot links-opzij.

Vanaf Exter kon ik eindelijk enkele kilometers via een binnendoor wegeltje dat veel aangenamer fietsen was. Net buiten Exter was een jumping voor junioren-meisjes bezig. Ik bleef even kijken, terugdenkend aan de tijd dat ik dat ook nog deed. Ondertussen al een halve eeuw geleden, hoho!

De laatste 6 km na Vlotho reed ik over het Weser-fietspad, maar jammer genoeg opnieuw naast een drukke baan. Wat fietsroutes betreft valt Duitsland me wat tegen. Ik had meer wegen door rustige natuur verwacht in zo'n uitgestrekt land.

25 juli: Erder - Hameln (37,9 km - 220 alti) - De wind zat goed (ZW) en de route door de Weservallei was slechts licht glooiend. De eerste 5km over een grindweg waren soms lastig omdat er veel slipperige slijkplekken in voorkwamen. Verder ging hetvandaag meestal over rustige lokale wegen.

Image
Camping Hameln_1.jpg
De rattenvanger van Hamelen

Na 20 km moest ik met een veer de Weser oversteken. Het veer lag aan de overkant. Ik wachtte een poosje maar er was geen beweging te bespeuren. Toen ik er de dienstregeling op na keek, bleek het vandaag niet te varen. Dan maar verder op de linkeroever van de Weser tot Hameln, het stadje van de befaamde rattenvanger.

Een vijftal kilometer voor Hameln overviel me plots een zware vermoeidheid in de benen. Die was er niet uit te krijgen met even te rusten. Normaal gezien moest ik nog 16 km verder tot Coppenbrügge, met een stevige klim de laatste 7 km. Maar in Hameln is een stadscamping vlak naast de Weser. Ik kwam er voorbij en besliste binnen te draaien. Genoeg voor vandaag, luisteren naar het lichaam.

Om vijf uur stond mijn tent, had ik gedoucht en even gerust. Tijd om eens naar de oude binnenstad te wandelen.

Toen ik aan de Nicolaikerk op Marktplatze aankwam, ging in de kerk net een orgelconcert beginnen. Net wat ik nodig had nu de beentjes zo zwaar aanvoelen. 35 minuten zitten, ogen gesloten en genieten van de muziek van Edwin Lemare (1865-1934), Bach (1685-1750), Jehan Alain (1911-1940) en Jonathan Scott (1978). Daarna nog even flaneren door de oude stad en terug naar de camping om vroeg in mijn slaapzak te kruipen.

Ik fiets voor de Tibetaanse Shatsa Organisation bibliotheek in Ladakh.
Alle giften groot en klein zijn welkom op rekeningnummer BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw ('Shatsa' in de Mededeling). Via de donatiepagina  www.reachoutforacause.org/ik-help kan ook, maar daar staat een foutje in, dat ik niet zelf kan aanpassen: "Steun voor Tashi Lhunpo", moet "Steun voor Shatsa" zijn.

ThX!

Image
Mariendom Hildesheim
Mariendom Hildesheim

26 juli: Hameln - Hildesheim (53 km - 480 alti) - In Hameln was ik vroeger dan gepland gestrand wegens een plots optredende zware vermoeidheid in mijn benen. Ik kroop vroeg in de slaapzak, maar ‘s nachts begon het onophoudelijk te regenen. Geen fijn vooruitzicht voor de volgende fietsdag. En inderdaad, nog steeds regen in de vroege ochtend, daardoor moeqt ik alles in de tent inpakken en in het voorportiekje zetten. Daarna de grotendeels nog droge binnentent loskoppelen en opvouwen, en ontbijten in de veel ruimere buitentent met af en toe wat druppels condens in de nek.

Vertrekken kon ik bij een lichte miezer, dat viel mee, maar na een uurtje begon het weer te gieten. Een portiek met een houten zitbank van een gesloten taverne bood beschutting tot het ergste voorbij was. Daarna ging het weer verder met gemiezer.

Terwijl ik de voorbije dagen voornamelijk langs grote banen en asfaltwegeltjes fietste, wilde het toeval dat er deze ochtend voornamelijk natte gravel met veel steile kuitenbijterklimmetjes op het menu stonden. Nergens bushokjes of gelegenheid om ergens te schuilen en iets te eten. Toen ik rond lunchtijd in Coppenbrügge arriveerde, dook ik dan ook met graagte een jagerscafé in om te drogen, te rusten en ondertussen iets te eten. De benen voelden nog steeds zwaar aan 😕. Godzijdank had het ondertussen opgehouden met regenen.

Om eventuele verdere slijkerige gravel te mijden, schakelde ik van Komoot navigator over naar ‘kaarten’ van Apple. Die navigator loodste me over comfortabele routes tot Hildesheim. Alleen de laatste kilometer was minder comfortabel. De jeugdherberg—waar ik gisteren regenvoorzienig een bed geboekt had — ligt op een heuvel met zicht over de stad. Ik had het al gezien op het routeprofiel: weer een kuitenbijterklim over 800 meter die ik zonder tussenstops en wat fietsduwen niet opgeraakte. Maar met de eindmeet in zicht lukt het steeds dat ietsje beter. Toch kwam ik weer veel vermoeider aan dan normaal. Ik zag er zelfs tegen op om mijn bed op te maken, eigenlijk een klusje van niets vergeleken met het opstellen van een heel kampement. En voor het avondeten had ik maar aan te schuiven, pure luxe.

In plaats van ‘s avonds te schrijven en het vervolg van mijn reis te plannen op de laptop, viel ik op het opgemaakte bed om 19:15 voor een uur of twee in een comateuze slaap. Daarna kon ik nog een uurtje een en ander doen.

Op de Komootroute na geen foto’s van deze natte en grijze dag.

27 juli: Hildesheim-Braunschweig (52,2 km - 170 alti) - Een heilzame nacht in een lekker bed doet wonderen. En een clementer klimaat en fietsroute helpen daarbij. Na een ‘duikvlucht’ tot de binnenstad en een bezoek aan de Dom, ging het vlotjes langs een zacht heuvelend fietspad naast een provinciale baan tot Braunschweig. Helemaal geen vermoeienis toen ik arriveerde bij campingplatze Kemmelbad — inderdaad met een zwemvijver — waar ik bovendien van de vriendelijke vrijwillige uitbaatster een plek onder een grote partytent kreeg om droog te blijven tijdens de voorspelde avondlijke regen, die nu volop bezig is 😊🙏.

Geen landschapsfoto’s van onderweg. Ik ben inmiddels uitgekeken op uitgestrekte patatten-, graan- en maisvelden en moet het beeldmateriaal nu zoeken bij bezienswaardigheden onderweg: de Dom in Hildesheim. Waar de laatste bisschop zich blijkbaar ook bezondigd heeft aan zwaar seksueel misbruik….

Lees meer over bezienswaardigheden Braunschweig

Bezoek Dhagpo Karma Dechen Ling in Braunschweig

En mijn les van de voorbije drie dagen: niet te lang blijven doorstoempen op steile kuitenbijters die boven mijn benenpower gaan. Dat diep in het rood gaan veroorzaakt de vermoeidheid, en de recuperatie op mijn leeftijd verloopt te traag. Wijsheid komt met de jaren, al duurt dat soms wel effe.

Ik fiets voor de Tibetaanse Shatsa Organisation bibliotheek in Ladakh.
Alle giften groot en klein zijn welkom op rekeningnummer BE63 8918 7405 7108 van Reach Out vzw ('Shatsa' in de Mededeling). Via de donatiepagina  www.reachoutforacause.org/ik-help kan ook, maar daar staat een foutje in, dat ik niet zelf kan aanpassen: "Steun voor Tashi Lhunpo", moet "Steun voor Shatsa" zijn.

ThX!

31 juli: Braunschweig- Helmstedt (38,8 km, 320 alti)

40 km op een vrijliggende fietspad naast een provinciale weg, door altijd maar hetzelfde landbouwlandschap. Niets vermeldenswaardig gezien, behalve halverwege een grote Bäckerei/Conditorei met een verleidelijk groot terras en heerlijke Zahnetorte. Af en toe zondigen op mijn low-sugar dieet mag. Ik fiets het er wel terug af.

Op 7 kilometer van Helmstedt ligt de beruchte voormalige DDR grensovergang bij Mariënborn. Die vond ik een omweg waard.

Lees fotoverslag DDR grensovergang Mariënborn

Onderweg had ik ergens een flyer gezien van een museum voor hedendaagse kunst in Wolfsburg. Dat sprak me enorm aan, zeker na het nogal bedrukkende bezoek aan Mariënborn. Wolfsburg is 30 kilometer verwijderd van Helmstadt in een richting die ik helemaal niet uit moest. Ik besliste er met de bus heen te gaan, en het was zeker de moeite

Fotoverslag Kunstmuseum Wolfsburg

2 aug: Helmstedt - Magdeburg/Biederitz (70,7 km, 410 alti). 

Heel de nacht geregend, dus opnieuw inpakken in de tent, binnentent losmaken en apart wegsteken en ontbijten onder de buitentent, zonder koffie te zetten want ik gebruik mijn gasvuurtje niet graag in de tent. Die koffie zou ik onderweg wel drinken. 

Tegen dat ik vertrok was het droog. De route was mooier en rustiger dan het voorbije gedeelte. Ik bevind me nu in voormalig Oost-Duitsland, misschien heeft dat er iets mee te maken. Wat de koffie betreft kon ik op mijn kin kloppen tot Magdeburg, +50 km verder. Ter compensatie van de doorstane koffie-ontbering heb ik me dan maar ook op een ijsje getrakteerd. 

Om toch iets van Magdeburg mee te nemen behalve dat ijssalon, reeds ik een ommetje door de binnenstad. Best mooi, met ondermeer een gebouw ontworpen door de bekende Oostenrijkse architect Hundertwasser, de Domplatz en enkele mooie kerken.

3 aug: Biederitz - Verlorenwasser (66,1 km; 320 alti)

Opnieuw een aangename route. In het stadje Möckern passeerde ik een kebabtent waar ik ook een veggie salade met pasta kon krijgen. Na Mockern volgden enkele moeilijke passages langs een zandweg. Ik wilde overnachten bij een 'ferienpark' maar toen ik daar, redelijk vermoeid wegens de hitte, arriveerde bleek dit dicht te zijn die zaterdagavond wegens geen personeel aanwezig. Ik werd doorverwezen naar het Hirschentränke gasthof in Verlorenwasser, 3 kilometer verder. Daar kon ik gelukkig terecht bij Bernd en Eva.

Lees meer over Bernd en Eva

4 aug: Verlorenwasser - Potsdam (61 km, 320 alti)

Na 61 km rustig fietsen arriveerde ik bij de laatste camping vóór Potsdam, op een vijftal kilometer van de oude binnenstad en de pompeuze Pruisische paleizen. Natuurlijk nam ik een dagje vrij van het fietsen om Potsdam te bezoeken.

Paleizen en cultuur in Potsdam

6 aug: Potsdam - Berlin Mitte (39,6 km, 300 alti)

En dit was dan de korte koninginnenrit van mijn eerste tochtgedeelte, met aankomst in Berlijn. Hier bleef ik drie dagen en ik bezocht zo ongeveer de helft van wat ik allemaal graag gezien had. De musea zijn gewoon té groot om eens snel door te wandelen. Redenen genoeg dus om nog eens terug te komen!

Hoofdstad Berlijn, wat een stad!

Alle foto's ritten Antwerpen-Berlijn

#cyclingforshatsa #reachoutfortibet #kanaalbocholtherentals#stabrechtseheide @volgers

Reach Out for a Cause - International Campaign for Tibet Europe - International Campaign for Tibet Deutschland eV - Tibet Initiative Deutschland / Regionalgruppe Münster - Tibet Initiative Deutschland e.V.